1/9
Najbardziej zaciekawił nas wątek podkuwania gęsi....
fot. freeimagines.com

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada

Najbardziej zaciekawił nas wątek podkuwania gęsi. Niemożliwe? A jednak! Opisała to dr inż. Halina Bielińska z krajowego ośrodka badawczo-hodowlanego gęsi w Kołudzie Wielkiej:

W XIX wieku na warszawskiej giełdzie sprzedawano rocznie ponad 3,5 mln. żywych gęsi. Ptaki „szły” głównie do Prus o własnych siłach.

Aby zabezpieczyć ich łapy przed zranieniem, kilkakrotnie przepędzano je przez płynną smołę, a następnie przez drobny piasek. Dzięki temu na łapach tworzyła się gruba podeszwa ułatwiająca gęsiom pieszą wędrówkę. Zabieg ten nazywano
„podkuwaniem gęsi”.

2/9
Potrafi się nieźle wkurzyć i ciskać talerzami, ale gotuje...
fot. Grzegorz Olkowski

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada

Potrafi się nieźle wkurzyć i ciskać talerzami, ale gotuje palce lizać i ma głowę pełną pomysłów. Także na gęsinę.

Magda Gessler - najpopularniejsza restauratorka w kraju, znana z programu Kuchenne Rewolucje - udowadnia, że kuchnia polska nie kończy się na schabowym i pomidorówce. Gessler do swoich lokali wprowadziła gęś pieczoną. Bywa też, że podczas kulinarnych rewolucji w TVN-owskim show, podpowiada restauratorom, by postawili właśnie na gęsinę.

Magda Gessler w 2017 r. brała udział w Festiwalu Gęsiny w podtoruńskim Przysieku. Dodajmy, że w tym roku tajnikami przyrządzania gęsiny dzielił się m.in. Michel Moran (znany jako juror MasterChefa).

Polecamy: Festiwal Gęsiny w Przysieku 2019 - zdjęcia

3/9
Co roku wysyłamy do Francji prawie pół tysiąca ton ślimaków....
fot. archiwum Echo Dnia

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada

Co roku wysyłamy do Francji prawie pół tysiąca ton ślimaków. Co mają do gęsi? A to, że choć Polska jest eksportową potęgą i w jednym, i w drugim przypadku, sobie nie zostawia za wiele.

Gęsina znad Wisły trafia głównie na niemieckie stoły. U nas zostaje tylko około 700 ton tego mięsa (rocznie produkujemy około 20 tys. ton gęsiny)

4/9
Pod nazwą gęsie pipki kryją się dwa różne dania, w...
fot. Andrzej Bartniak

10 rzeczy, które warto wiedzieć o gęsi, zanim ją zjemy 11 Listopada

Pod nazwą gęsie pipki kryją się dwa różne dania, w zależności od regionu. Mogą oznaczać gęsie żołądki (południe kraju, tereny Galicji), ale i gęsią szyję faszerowaną podrobami, startymi ziemniakami albo kaszą (Kresy Wschodnie, Kongresówka).

Gęsie pipki są potrawą kuchni żydowskiej (w języku jidysz pipek oznacza rurkę)

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Najlepsze sąsiedztwo dla fasoli. Możesz uprawiać w ogródku i na balkonie

Najlepsze sąsiedztwo dla fasoli. Możesz uprawiać w ogródku i na balkonie

Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą

Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą

Odkryj fascynujące ciekawostki o polskich lasach! Ile średnio mają lat?

Odkryj fascynujące ciekawostki o polskich lasach! Ile średnio mają lat?

Zobacz również

Za 6-7 lat na polskich polach będą pracować ciągniki autonomiczne. Z dopłatami?

Za 6-7 lat na polskich polach będą pracować ciągniki autonomiczne. Z dopłatami?

Wielkie fermy i nieznośny odór. Co zrobić z tym problemem?

Wielkie fermy i nieznośny odór. Co zrobić z tym problemem?