9 tys. litrów mleka daje krowa champion z Podkarpacia

Woj.
Bezkonkurencyjna Żabka z hodowli Jana Tutki w Cyganach.
Bezkonkurencyjna Żabka z hodowli Jana Tutki w Cyganach. Krzysztof Kapica
Podczas wystawy hodowlanej w Boguchwale dokonano wyboru championów wśród bydła, dzieląc je na rasy i gatunki. W kategorii krowy rasy polskiej holsztyńsko fryzyjskiej odmiany czerwono białej bezkonkurencyjna była Żabka z hodowli Jana Tutki w Cyganach, w powiecie tarnobrzeskim. Żabka w czasie laktacji (okres, w jakim zwierzę produkuje mleko, trwający u krów tej rasy około 305 dni) daje ponad 9 tys. litrów mleka. Pozostałe championy:
  • Jałowice cielne - „Zana” właściciel Pankiewicz Marek z Majdanu Lipowieckiego,
  • pierwiastki rasy polskiej holsztyńsko fryzyjskiej odmiany czarno białej –„Malina” Paśko Artur z Glinika,
  • krowy w II laktacji rasy polskiej holsztyńsko fryzyjskiej odmiany czarno białej – „Astra” Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki PIB Chorzelów Sp. z o.o.,
  • krowy w III laktacji i wyższej rasy polskiej holsztyńsko fryzyjskiej odmiany czarno białej – „Jurata” również ZD w Chorzelowie,
  • krowy rasy simentalskiej –„Jaga 3” Artur Paśko z Glinika, krowy rasy polskiej czerwonej – „Kora” Grzegorz Sawa z Kąkolówki.

Jury dokonała też oceny 70 produktów zgłoszonych przez 26 uczestników do konkursu na najlepszy produkt Podkarpacki. Swoje wyroby zgłosiły zakłady przetwórcze, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, podmioty gospodarcze oraz indywidualni producenci z woj. podkarpackiego.

W kategorii produktów mleczarskich wyróżniono:

  • ser żółty – ser gospodyni Krystiana Kwolka,
  • ser wędzony Justyny Serwońskiej oraz
  • ser dojrzały Cheddar autorstwa Małgorzaty Sowy.

Nagrodzono również:

  • Gospodarstwo Ekologiczne ,,Zuza” Lucyna Cwynar za serek jogurtowy,
  • Okręgową Spółdzielnię Mleczarską z Jasienicy Rosielnej za mleko 2 proc. ekologiczne z Jasienicy – butelka 0,9 l.
  • LEDA- SER   Jakimowicz Leszek za ser dojrzewający ,,Wólczan”,
  • Spółdzielnię Mleczarską MLEKOVITA z kefir ekologiczny 375 g. i ser  Kaszkawał 300 g BIO
  • Katarzyną Milasz za ser podpuszczkowy z jałowcem.

W kategorii produktów mięsnych wyróżnione zostały:

  • Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego „Taurus” Sp. z o.o. za kiełbasę grillową z szynki,
  • Zakład Masarski Wyroby Tradycyjne Agnieszka Wąsacz za boczek pieczony,
  • ,,JK”  sp. Z o. o Zakład Mięsny ,,Jasiołka” za kiszkę pasztetową dukielską,
  • Wyroby Swojskie Marek Pelc Markowa za szynkę tradycyjną,
  • Masarnię OSIP s.c Wierzawice za kiełbasę drobiową,
  • Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta za szynkę wędzoną markowską,
  • Góra Ropczycka Gospodarstwo Rolne za wędlinę zajączek.

W kategorii produkty piekarnicze doceniono:

  • Z.P.H. ,,BASZPOL” sp. z o.o. za ciasteczka orkiszowe razowe.

W kategorii inne produkty i potrawy regionalne Komisja przyznała :

  • I miejsce dla: Stowarzyszenia Inicjatywy Zaleskiej „Jodełka” za ser wiejski smażony;
  • II miejsce dla: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” za pierogi praśne z kapustą i ziemniakami;
  • III miejsca dla: Koła Gospodyń  Wiejskich  Kotowa Wola  za barszcz grzybowy z kaszą jaglaną orazbKoła Gospodyń Wiejskich  Długie zakotlety „jarmużanki”

 

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: 9 tys. litrów mleka daje krowa champion z Podkarpacia - Nowiny