Antrykot, szponder, rozbratel - jaka to część wołowiny? Dowiedz się, co jesz i z jakiej części jest stek

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Wołowina jest trzecim najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie, po wieprzowinie i drobiu
Wołowina jest trzecim najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie, po wieprzowinie i drobiu pixabay.com
Z której części zwierzęcia pochodzi antrykot albo rostbef? Sprawdzamy, ile wynosi spożycie mięsa wołowego w Polsce i jak kształtują się ceny w sklepach. Schab, karkówka, biodrówka — te części mięsa wieprzowego na ogół nie budzą wątpliwości, są dość popularne. Inaczej wygląda sytuacja w przypadku wołowiny.

Spis treści

Podział tuszy wołowej, czyli jakie mamy rodzaje mięsa wołowego?

Jak wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w jednym ze swoich opracowań, polski rynek wołowiny był w silnym trendzie spadkowym od lat 90. XX w. Przyczyniło się do tego odejście zakładów mięsnych od stosowania wołowiny w produkcji wędlin. Silne spadki spożycia notuje się na lata 2003-2005 po uzyskaniu odstępu do rynku UE i wzroście cen.

W latach 2013-2015 spadki wyhamowały, a trend się odwrócił. Po drodze był kryzys wizerunkowy, niedawno pandemia, a teraz wysoka inflacja. Po wołowinę zaczęliśmy sięgać częściej, choćby w postaci burgerów czy steków.

Gdzie dokładnie znajdują się poszczególne części, pokazuje poniższa ilustracja (rozwiń):

Jakie dokładnie części mięsa dzieli się wołowina?

  • karkówka - dość tłuste mięso, na bulion lub gulasz
  • rozbratel - górna część, mięso soczyste i kruche, część żebra wołowego, z którego wycina się stek T-bone
  • antrykot - górna część, chude mięso do wielu zastosować, np. do grillowania, smażenia i duszenia, na zrazy, wykrawa się z niego stek Rib eye
  • polędwica - bardzo ceniony kawałek na carpaccio i tatar
  • rostbef - górna część, śweietny do pieczenia, soczysty i delikatny
  • goleń przednia i tylna - do gotowania lub duszenia
  • udziec - bardziej szczegółowy podział wyodrębnia krzyżową, zrazową, ligawę
  • łata - często powstaje z niej stek bavette
  • szponder - do grillowania lub długiego duszenia, żebro właściwe
  • mostek - do długiego duszenia albo po zmieleniu na burgery, ma sporo tłuszczu i włókien
  • łopatka - na zrazy, pieczeń, gulasz

Spożycie mięsa wołowego w Polsce niewielkie, choć lubimy burgery

Średnio w ciągu roku mieszkaniec Polski zjada 73,8 kg mięsa, wynika z danych GUS. Jaką część w tej puli zajmuje wołowina? Niewielką. „W 2021 roku średnie spożycie wołowiny wynosiło w Polsce ponad 4 kg na osobę. Średnia unijna w tym czasie to 10,8 kg na mieszkańca”, czytamy w opracowaniu KOWR.

GUS pod koniec sierpnia 2022 roku opublikował dane „Dostawy na rynek krajowy oraz spożycie niektórych artykułów konsumpcyjnych na 1 mieszkańca w 2021 roku”.

W 2021 r. dostawy na rynek krajowy mięsa (m.in. wieprzowego, wołowego i cielęcego oraz drobiowego) wyniosły 4348 tys. ton i były wyższe o 3,7% w porównaniu z rokiem poprzednim. Wzrosły zarówno dostawy mięsa surowego ze zwierząt rzeźnych (o 5,4%), jak i dostawy mięsa drobiowego (o 1,3%).

Polska należy do grupy 6 państwa, które produkują najwięcej wołowiny w UE-28. Hodowlą i chowem bydła w Polsce zajmuje się ok. 350 tys. gospodarstw rolnych. Mamy do czynienia z dużym rozdrobnieniem i średnia liczba utrzymywanych zwierząt oscyluje wokół 20 sztuk.

Ceny wołowiny podbijają wysokie koszty produkcji

Wołowina uchodzi za drogie mięso, choć jeśli dobrze przyjrzymy się zawartości sklepowej lodówki, okażę się, że znacznej różnicy (przynajmniej w wybranych częściach mięsa już nie ma.

KOWR: W roku 2020 rynek cen żywca wołowego był niestabilny ze względu na Covid -19, utrudnienia w handlu międzynarodowym, zamkniętym rynkiem HORECA. Jednakże pomimo tej sytuacji w roku 2021 oraz 2022 [b]ceny wzrastały i obecnie są najwyższe od lat. Jednakże rosnące koszty produkcji (wzrost cen paliwa, energii, nawozów, pasz, kosztów osobowych oraz materiałów do produkcji) nie powodują wzrostu dochodu z produkcji.[/b]

Wskaźniki cen towarów i usług konsumpcyjnych w październiku 2022 r. opublikowany przez GUS wskazuje na wzrost cen mięsa rok do roku o 25,2 proc., w tym wołowe podrożała o blisko 30,8 proc., drobiowe o 42,3 proc. wieprzowe 27,1 proc., a cielęcina o 14,4 proc., wędliny 18,5 proc.

Przykłady cen wołowiny ze sklepów sieciowych:

  • szponder wołowy w promocji 33 zł/kg
  • kawałki mięsa wołowego z łopatki i rozbratla 40 zł/kg
  • łopatka wołowa 42 zł/kg
  • kark wołowy bez kości 37,50 zł/kg
  • burger wołowy (mięso mielone) 45 zł/kg
  • polędwica wołowa 125 zł/kg
  • mięso mielone wołowe bio 76 zł/kg
  • goleń wołowa bez kości 38 zł/kg
  • stek z antrykotu wołowego bez kości 66 zł/kg

Wieprzowina to nie tylko karkówka i schab. Jakie części ma tusza?

Każdy z poniższych elementów spotkamy w sklepach, są popularne, więc dla porządku wymienimy:

  • karkówka
  • schab i polędwiczka
  • żeberka
  • słonina
  • biodrówka
  • szynka
  • golonka
  • boczek
  • łopatka

Do tego nogi, ogon, podgardle.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera