Astronomiczne ceny mięsa. Taniej nie będzie? Oto problemy, z jakimi mierzy się rynek mięsa. Tyle płaci się za wołowinę lub wieprzowinę

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Pogłowie jest niskie, ale mięso nie stanie się towarem deficytowym. Problem stanowić będzie cena.
Pogłowie jest niskie, ale mięso nie stanie się towarem deficytowym. Problem stanowić będzie cena. Janusz Wójtowicz/Polska Press/zdjęcie ilustracyjne
Udostępnij:
Cena mięsa dynamicznie rośnie, co przyprawia o spory ból głowy. Czy mięso wkrótce stanie się towarem luksusowym? Wiele na to wskazuje. Wojna na Ukrainie zaburzyła nie tylko polityczny, ale także gospodarczy świat. Rynki wpadły w histerię, ceny podstawowych produktów poszły w górę, w wielu krajach rosnąca inflacja jest od miesięcy czołowym tematem. Sektor rolniczy, w tym producenci mięsa, zmagają się z kryzysem, a klienci przecierają oczy ze zdumienia, widząc, ile kosztuje kilogram ich ulubionej wołowiny lub wieprzowiny. – Kogo na to stać? Przecież to ceny jak z kosmosu – dziwią się konsumenci. Niestety, dobrych wieści nie ma, taniej raczej nie będzie.

Cena mięsa w Polsce szybuje w górę. Na mięso będą mogli pozwolić sobie tylko nieliczni?

Ograniczenie eksportu ukraińskich towarów rolno-spożywczych, w tym zbóż, nie tylko zachwiało gospodarką, ale wpłynęło na ceny pasz. Minister rolnictwa Henryk Kowalczyk wspomniał na antenie Polskiego Radia, że na obniżki cen żywności raczej nie ma co liczyć; jest to nieunikniony łańcuch konsekwencji. Niestety, bez pożywienia nie utrzyma się hodowli. Eksperci przewidują, że w najbliższych miesiącach mocno spadnie pogłowie zwierząt gospodarskich. Większe koszty produkcji przełożą się finalnie na cenę mięsa.

Sytuacja żywca wieprzowego. Najniższa podaż od lat?

Polski Związek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus” wskazuje, że od 4 maja cena na niemieckiej giełdzie cen tuczników nie zmieniła się i wynosi 1,80 euro, co po przeliczeniu daje 8,27 zł/kg w klasie E, a więc jest niższą wartością od tej proponowanej w krajowych zakładach. U nas cena oscyluje maksymalnie w okolicach 8,40 zł/kg.

- W Europie spodziewamy się obecnie czasu, w którym notuje się najniższą podaż żywca wieprzowego od wielu lat. Informacja taka skłania do wniosku iż w takim wypadku, cena za żywiec powinna wzrosnąć. Niestety, sytuacja jest bardziej złożona. Wiele zależy od tego, ile wieprzowiny uda się wyeksportować poza unijne rynki, a jeden z poważniejszych kierunków handlowych, jakim są Chiny, zmniejszyły import tego surowca z Europy od początku roku o około 63,1 procent – wyjaśnia Bartosz Czarniak, rzecznik prasowy Związku.

Od jakiej daty przysługuje świadczenie uzupełniająceŚwiadczenie uzupełniające przyznamy Ci od miesiąca, w którym spełnisz wymagane warunki, nie wcześniej jednak niż od miesiąca, w którym zgłosisz wniosek o to świadczenie.

Jest nowe 500 plus dla seniora: znamy wszystkie zasady. Jak ...

Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej „Polpig” zwraca zaś uwagę, że oferowane stawki nie pokrywają rosnących kosztów produkcji żywca wieprzowego. Część chlewni tuczowych pozostaje pusta w oczekiwaniu na poprawę koniunktury.

Ceny mięsa wołowego. Rynek krów też dopadł kryzys

Nie tylko sektor wieprzowy ma kryzys. W przypadku wołowiny hodowcy mają problem z utrzymaniem stad, co kończy się ubojem. Producenci od miesięcy martwią się, czy problemy nie spowodują kryzysu żywnościowego. Resort rolnictwa zapewnia jednak, że głód nam nie grozi, a zasoby i możliwości branżowe są w kraju ogromne.

- Polska ma nie tylko szanse sprostać kryzysowi żywnościowemu, ale również zwiększyć poziom eksportu mięsa – przekonywał Lech Kołakowski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podczas konferencji Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy.

Tanie mięso w Polsce na promocjach. Niektórzy kupują w sklepie, niektórzy u rolnika

Wiosna i lato to dla Polaków idealny czas na grillowanie. Pogłowie jest niskie, ale braków w mięsie nie powinniśmy odczuć. Problem stanowić będzie cena. Szereg czynników wewnętrznych i zewnętrznych wpływa na to, że kawałek karkówki czy stek stanowią w dzisiejszych czasach rarytas.

Wielu szuka więc promocji na mięso. W dyskontach schab wieprzowy bez kości można znaleźć w cenie 10,99 zł/kg, a kilogramowy filet z piersi indyka za 18,99 złotych. Jeden z hipermarketów oferuje też szynkę wieprzową bez kości za 12,99 zł/kg. Nie wszyscy są jednak zwolennikami mięsa z dużych sieci, są zdania, że lepiej zapłacić drożej, ale mieć to od rolnika.

Rok temu za mięso płaciliśmy prawie połowę mniej

Według danych Głównego Urzędu Statystycznego żywiec wołowy w kwietniu to 11,23 zł za kg w skupie. To wzrost nie tylko w skali miesięcznej, ale i rocznej. W kwietniu 2021 roku cena była o ponad połowę niższa. Żywiec wieprzowy zanotował odpowiednio 5,5 proc. wzrostu w porównaniu do marca, oraz 30,9 proc. wzrostu w skali rocznej. Cena w skupie to 6,02 zł za kg, na targowisku w kwietniu było 7,36 złotych.

Z kolei cena skupu drobiu rzeźnego (6,28 zł za kg) wzrosła zarówno w stosunku do marca 2022 roku (o 12,5 proc.), jak i w porównaniu z kwietniem 2021 roku (o 54,4 proc.).

Źródło: GUS, Polpig, Polsus

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Rządowa dopłata do węgla

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie