Jak mówi profesor Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, pierwszą i najważniejszą przyczyna jest ubiegłoroczna susza. Zbiory warzyw były dużo mniejsze - według szacunków GUS o 10 proc. Poza tym w minionym roku zmniejszył się areał upraw warzyw gruntowych. A ponieważ nieurodzaj, jeśli chodzi o warzywa, miał miejsce również w wielu krajach Europy Zachodniej i warzywa były tam drogie, nasz eksport wzrósł ze względu na korzystne ceny.
- A teraz dochodzą jeszcze koszty przechowania warzyw - zauważa Krystyna Świetlik.
Na pewno w najbliższym czasie warzywa tanie nie będą. Ale według szacunków przedstawicielki IERiGŻ w przyszłym roku ceny warzyw z pewnością będą niższe. Rolnicy zachęceni wysokimi cenami warzyw z pewnością zwiększą powierzchnię ich upraw. Poza tym należy przypuszczać, że warunki klimatyczne będą lepsze niż przed rokiem.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?