Spis treści
„Kurczak z lasu” rośnie na drzewach. Młode żółciaki siarkowe można jeść
Po kurczaka do lasu? Owszem, ale niedosłownie. Natura kryje bowiem niespodziankę – grzyba, który może smakować jak drób. Żółciak siarkowy jest dość charakterystyczny, ze względu na kolor i walory kulinarne nazywa się go „kurczakiem z lasu”.
Jadalna huba przyrasta do drzew, zwłaszcza topoli, wierzb i dębów. Kapelusze mają barwę intensywnej żółci, niekiedy z domieszką pomarańczy, są dość duże i lekko bulwiaste. Starsze osobniki mają pofalowane brzegi i wyglądają jak wachlarze. Żółciaki siarkowe można spożyć jedynie po obróbce termicznej. Zawsze wybieraj młode żółciaki, te starsze są niejadalne.
Jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu, które polega na płukaniu, obgotowaniu i odlaniu wody. Dopiero tak przygotowane grzyby można dalej przetwarzać (np. smażyć). Surowe owocniki są trujące, starsze są natomiast niejadalne, nawet po obróbce termicznej, informują Lasy Państwowe na swojej stronie.
Co istotne, dopiero po wcześniejszym obgotowaniu i odcedzeniu możesz użyć żółciaków w kuchni. Wodę, w której grzyby były poddawane obróbce, wylej, nie może stanowić bazy wywaru lub sosu.
Żółciak siarkowy smakuje jak kurczak. Dla drzew jest jednak zagrożeniem
Choć dla drzew jest zagrożeniem, w końcu to pasożyt, dla człowieka stanowi smaczny posiłek. Leśnicy informują, że obecność grzyba prowadzi do brunatnej zgnilizny m.in. drzew owocowych, cisów, topoli i dębów. Grzybiarze doceniają zaś walory smakowe i zgodnie twierdzą, że „kurczak z lasu” to przysmak dla każdego, nawet dla wegetarianina. Można je smażyć, gotować, dusić, a nawet marynować. Nuggetsy z żółciaka? Pasztet z żółciaka? Kotlet/sznycel z żółciaka? Menu może być naprawdę urozmaicone.
Kiedy zbierać żółciaki siarkowe?
Boom na żółciaki trwa w maju i czerwcu, to właśnie wtedy na drzewach zaczynają wyrastać młode grzyby. W tym roku przyroda płata jednak figle. W połowie kwietnia w lasach wiele gatunków ma swoje pięć minut. Jak prawidłowo zbierać żółciaki? Najlepiej przycinaj znalezioną zdobycz przy pniu, sezon zakończy się na przełomie sierpnia i września.
Z tym grzybem nie pomyl żółciaka siarkowego
Żółciak siarkowy jest charakterystycznym grzybem, ciężko go pomylić z innym gatunkiem. Szczególnie w okresie wiosennym, gdy grzybów w lesie jest mniej niż latem czy jesienią. Amatorzy mogą mieć problem jedynie z kształtem, tu podobna do „kurczaka z lasu” może być żagiew łuskowata. Ma jednak blady kremowy odcień, więc łatwo rozróżnić, co jest czym w przestrzeni leśnej.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?