Audyt żywności odbył się w Sosnowcu. Przyznano znaki „Doceń polskie”

KJ
Podczas audytu żywności w Sosnowcu bardzo dobrym produktom przyznano znaki Doceń Polskie
Podczas audytu żywności w Sosnowcu bardzo dobrym produktom przyznano znaki Doceń Polskie mat. pras.
W Sosnowcu odbyła się XXXIII certyfikacja żywności w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Audyt żywności odbył się 31 lipca. Loża Ekspertów podsumowuje go trzema słowami: różnorodność, wysoka jakość, ciekawe produkty.

Specjaliści sprawdzili jakość polskich specjałów

Specjaliści z branży spożywczej spotykają się od 2011 roku co kwartał, by ocenić artykuły spożywcze polskich firm. Loża Ekspertów wyłania produkty o wysokiej jakości, takie produkty mogą otrzymać znak „Doceń polskie”.

ZOBACZCIE ZDJĘCIA

Jury przyznaje punkty (od 1 do 10) za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Każdy produkt jest sprawdzany indywidualnie. Certyfikat promocyjny otrzymują artykuły, które zdobyły dużo punktów (minimum 7,5). Ta żywność, która otrzyma najwięcej punktów otrzymuje tytuł TOP PRODUKT. W trakcie XXXIII certyfikacji jury programu oceniło 90 produktów należących do 47 polskich firm.

W trakcie audytu, w gronie ocenianych propozycji znalazły się tradycyjne wyroby (np. klasyczne wędliny, makarony, alkohole, miód oraz masło), jak i ciekawe przykłady nowoczesnego podejścia do klasycznych produktów. Mowa m.in. o chlebach z żurawiną, ekologicznych chrupkach kukurydzianych, chrupiących przekąskach czy też o szerokiej gamie smakowej pierogów. Tym razem szeroko zaprezentowano także branże mięsną.

Nie przegapcie

- Spotkaliśmy się już po raz 33 raz! Program działa nieprzerwanie do 2011 roku, atestacje żywności odbywają się regularnie, co kwartał - mówił Mirek Drewniak przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”, gastronom, mistrz kuchni

Jak widać, producenci cały czas są zainteresowani zdobyciem certyfikatu jakości „Doceń polskie”: chcą budować swoją pozycję na rynku i podnosić prestiż. Cieszę się, że program się rozwija, a ja mogę obserwować zmiany zachodzące w branży spożywczej także przez pryzmat produktów zakwalifikowanych do udziału w audycie. W ciągu tych lat mieliśmy do czynienia z różnymi trendami, byliśmy świadkami rozwoju procesów produkcji, przyglądaliśmy się zupełnie nowym produktom i powrotom na rynek artykułów dostępnych przed laty. Podczas dotychczasowych certyfikacji oceniliśmy ogromną liczbę produktów, także na tej podstawie mogę stwierdzić jak wysoka jest jakość polskiej żywności - mówił Mirek Drewniak przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”, gastronom, mistrz kuchni

Loża Ekspertów oceniała produkty

Podczas XXXIII certyfikacji nasunął się ważny wniosek – mali producenci budują swoją markę na najwyższym poziomie.

Podczas audytu żywności w Sosnowcu bardzo dobrym produktom przyznano znaki Doceń Polskie

Audyt żywności odbył się w Sosnowcu. Przyznano znaki „Doceń polskie”

- To wspaniałe, że nawet Ci mniejsi wytwórcy swoją działalność opierają na najwyższej jakości. Poczynając od wysokiej klasy produktów, poprzez dbałość o klienta. na opakowaniach i oznakowaniu etykiet kończąc! Produkty naprawdę niczym nie odbiegają od tych specjałów, które nazywamy mianem „domowych”. Jeżeli Ci producenci zachowają powtarzalność oraz co jakiś czas wprowadzać do oferty będą nowe wyroby, na pewno utrzymają swój wysoki poziom. Od lat wyraźnie widzimy, że polscy wytwórcy stawiają na nowoczesne technologie, dbałość o konsumenta, jak najlepszy smak a także na budowanie marki i obserwacje panujących w branży trendów – dodaje przewodniczący Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”.

– Sami także jesteśmy konsumentami i choć żywność oceniamy bazując na naszej wiedzy, patrzymy na nie także przez pryzmat kupujących. Polskie artykuły spożywcze prezentują wysoką jakość, możemy być dumni m.in. z nabiału, mięs rodzimych producentów oraz tłoczonych soków owocowych – wyliczyła Celina Nierodkiewicz, która zasiada w Loży Ekspertów programu „Doceń polskie” - To budujące, że inicjatywa propagująca polskie produkty realizowana od tylu lat i wciąż cieszy się zainteresowaniem producentów. Rodzime artykuły spożywcze należy promować – dodała.

Jednym z jurorów w trzeciej tegorocznej certyfikacji był Bartłomiej Kornacki, Szef Kuchni Restauracji Warszawskiej, Hotelu Centrum w Sosnowcu.

–Audyty obrazują panujące trendy kulinarne. Do oceny zgłoszono chociażby bogatą gamę przetworów różnego typu, dań gotowych (w tym szeroki wybór pierogów w bardzo ciekawych smakach), ale także nowatorskie i zdrowe przekąski, które doskonale sprawdzą się w przypadku opornych dzieci! Sam będąc ojcem doskonale wiem jak w niektórych wypadkach wygląda żywienie najmłodszych. Co więcej, wytwórcy muszą wychodzić naprzeciw zróżnicowanym oczekiwaniom kupujących, podczas audytów jest to wyraźnie widoczne – podkreśla Bartłomiej Kornacki.

Audyt żywności odbywał się w Hotelu Centrum Sosnowiec. Wszystkie produkty, bez względu na rodzaj, czy pochodzenie są oceniane w ten sam sposób.

- Konsumenci poświęcają większą uwagę produktom, które trafią na ich stoły, a przy tym mają do dyspozycji coraz bogatszy wachlarz możliwości, czego potwierdzeniem są także produkty zgłaszane do oceny. Każdorazowo oceniamy bardzo różnorodne wyroby, zarówno te tradycyjne, jak i nowe propozycje, często będące wariacjami na temat klasycznych produktów - mówi Katarzyna Salomon, reprezentantka organizatora Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Dzień Polskiej Żywności

Dzień Polskiej Żywności przypada 25 sierpnia, w okresie dożynek. Wtedy cieszymy się smakiem wielu sezonowych owoców i warzyw.

– Nie chodzi o to, aby wyróżnić konkretny produkt, ale podkreślić bogactwo całej branży. Od 2011 roku, kiedy to rozpoczęliśmy realizację programu, zachęcamy, by po rodzime produkty sięgać codziennie. Dzień polskiej żywności ma w szczególny sposób podkreślać znaczenie propozycji krajowych producentów. Można na tę okoliczność patrzeć z przymrużeniem oka, ale reakcje na dotychczasowe odsłony tego „święta” dowodzą, że takie wydarzenie sprzyja poszukiwaniom nowych smaków, czy odkrywaniu na nowo dobrze znanych nam wyrobów – podkreśla Marek Bielski, twórca programu promocyjnego „Doceń polskie”.

Zobaczcie koniecznie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Audyt żywności odbył się w Sosnowcu. Przyznano znaki „Doceń polskie” - Dziennik Zachodni