Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
9 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Gdzie iść na grzyby? Zobacz mapę grzybów w Polsce online
Główny sezon na grzyby przypada na koniec sierpnia, wrzesień i październik. Jeśli zastanawiasz się, gdzie można je znaleźć, przydatna może być mapa grzybów...
Jak zrobić domową mozzarellę? Sprawdź 5 smakowitych zastosowań włoskiego sera
Mozzarella to włoski ser przygotowywany z mleka krowiego lub bawolego. Włosi chętnie sięgają też po wędzoną w sianie mozzarellę, która nabiera wyjątkowego...
Jak odświeżyć czerstwy chleb? 9 najlepszych sposobów na niemarnowanie bochenek
Światowe Banki Żywności alarmują, że największymi marnotrawcami żywności są gospodarstwa domowe. W raporcie z 2020 roku podano, że prawie 54 procent zapytanych...
Skórka pomarańczowa do ciasta i do herbaty. Przepis na kandyzowaną skórkę pomarańczy
Skórka pomarańczowa to aromatyczny dodatek do ciast, deserów i napojów. Cytrusowy zapach szczególnie ceniony jest w czasie świąt Bożego Narodzenia, gdyż...
NIK o wędlinach dostępnych w sklepach. Nie tylko konserwanty są problemem
Wędliny to dla wielu osób obowiązkowy składnik do zrobienia domowej kanapki. Chętnie kładziemy je na kromki chleba albo podsmażamy do okrasy z cebulą. Niestety...
Polskie produkty znane na świecie. Nie tylko pierogi i bigos
25 sierpnia przypada Dzień Polskiej Żywności. Polskie jedzenie smakuje ludziom na całym świecie. Zapytani o polską kuchnię najczęściej wymieniają pierogi, bigos...
Warzywa, które posadzisz ponownie. Te resztki można posadzić na parapecie
Coraz częściej chcemy gotować w duchu zero waste, czyli nie marnować jedzenia. Zamiast wyrzucać obierki z ziemniaka, możemy upiec warzywo w całości. Końcówki...
Sery od serca. Polsko-włoska para serwuje wyjątkowe sery w Polsce
Kaja Przygońska i Francesco Micaletti to polsko-włoski duet, który przyrządza w Warszawie mozzarelle i inne włoskie sery. W niesamowity sposób łączą to, co...
Cukiernie z historią. U nich zjesz pączki jak za dawnych lat
Zagoździńscy w Warszawie, Chmielewski w Lublinie, Chmielewscy z Gniezna – te rodziny tworzyły pierwsze cukiernie w XX-wiecznej Polsce i działają do dziś....
Najpopularniejsze
CENEO.PL Stiga Collector 543e (2L0431008/ST2)