1/6
Biało-czerwone połączenie na talerzu zadowoli niejednego...
fot. pixabay.com/LauraTara

Zupa z czerwonych warzyw ze śmietaną

Biało-czerwone połączenie na talerzu zadowoli niejednego smakosza. Na oliwie podsmażamy pokrojoną paprykę, 3 marchewki, cebulę i kilka sztuk pomidorów. Gotowe warzywa zalewamy bulionem, przyprawiamy i gotujemy kilkanaście minut. Zupę należy zmiksować na krem i podawać z gęstą śmietaną.

2/6
Barszczyk przywodzi nam na myśl święta bożonarodzeniowe,...
fot. Janusz Wójtowicz/Polska Press

Barszcz czerwony i białe uszka

Barszczyk przywodzi nam na myśl święta bożonarodzeniowe, jednak w wyjątkowej okoliczności, jaką jest świętowanie 11 listopada, można pokusić się o ten smak jeszcze raz. Fani buraków łączą zupę z ziemniakami, krokietami, uszkami, są też ci, co piją go w czystej postaci. Wywar gotuje się podobnie jak rosół, z tym, że bez mięsa, a z dodatkiem zakwasu buraczanego i kilku obranych buraków. Uszka mogą być nadziane mięsem lub grzybami. Ciasto wyrabia się z mąki pszennej, gorącej wody i soli. Przykładowo: z dwóch szklanek mąki i połowy szklanki wody wyjdzie ok. 70 uszek.

3/6
Jak buraki, to także chłodnik. Ugotowane warzywa kroimy w...
fot. pixabay.com/RitaE

Chłodnik z polskich warzyw

Jak buraki, to także chłodnik. Ugotowane warzywa kroimy w kosteczkę lub ścieramy. Łączymy z pokrojonymi ogórkami i ewentualnie rzodkiewką. Całość doprawiamy dla smaku, dodajemy łyżeczkę octu i jogurt naturalny. Chłodnik najlepiej smakuje ze śmietaną.

4/6
Lekka sałatka uśmierzy głód, a zawarte w niej pomidory...
fot. pixabay.com/pixel2013

Pomidory i ser?

Lekka sałatka uśmierzy głód, a zawarte w niej pomidory dodadzą organizmowi składników odżywczych. Kilka pomidorów należy skroić, skropić oliwą, przyprawić i przekładać białym serem. Może być to polski ser, ser twarogowy lub mozarella.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Martwe krowy pod Włocławkiem! Gospodarz usłyszał zarzut znęcania się nad zwierzętami

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Zobacz również

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Wolisz słodkie czy kwaskowate truskawki? Dzięki tych trikom będzie ich wysyp!

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór