Zupa z czerwonych warzyw ze śmietaną
Biało-czerwone połączenie na talerzu zadowoli niejednego smakosza. Na oliwie podsmażamy pokrojoną paprykę, 3 marchewki, cebulę i kilka sztuk pomidorów. Gotowe warzywa zalewamy bulionem, przyprawiamy i gotujemy kilkanaście minut. Zupę należy zmiksować na krem i podawać z gęstą śmietaną.
Barszcz czerwony i białe uszka
Barszczyk przywodzi nam na myśl święta bożonarodzeniowe, jednak w wyjątkowej okoliczności, jaką jest świętowanie 11 listopada, można pokusić się o ten smak jeszcze raz. Fani buraków łączą zupę z ziemniakami, krokietami, uszkami, są też ci, co piją go w czystej postaci. Wywar gotuje się podobnie jak rosół, z tym, że bez mięsa, a z dodatkiem zakwasu buraczanego i kilku obranych buraków. Uszka mogą być nadziane mięsem lub grzybami. Ciasto wyrabia się z mąki pszennej, gorącej wody i soli. Przykładowo: z dwóch szklanek mąki i połowy szklanki wody wyjdzie ok. 70 uszek.
Chłodnik z polskich warzyw
Jak buraki, to także chłodnik. Ugotowane warzywa kroimy w kosteczkę lub ścieramy. Łączymy z pokrojonymi ogórkami i ewentualnie rzodkiewką. Całość doprawiamy dla smaku, dodajemy łyżeczkę octu i jogurt naturalny. Chłodnik najlepiej smakuje ze śmietaną.
Pomidory i ser?
Lekka sałatka uśmierzy głód, a zawarte w niej pomidory dodadzą organizmowi składników odżywczych. Kilka pomidorów należy skroić, skropić oliwą, przyprawić i przekładać białym serem. Może być to polski ser, ser twarogowy lub mozarella.