W niedzielne popołudnie (16 bm.) stadion w Błażowej i jego okolice wypełniały smakowite zapachy i miłe dla ucha dźwięki. Odbywały się tam dwie imprezy XXI edycja Starych potraw smak i urok” oraz Wojewódzkie Spotkania Kapel Ludowych.
- Popisy kapel oceniało jury w składzie Andrzej Olchawa - muzyk, dyrygent chórów i orkiestr, Zbigniew Sztaba – muzyk i folklorysta oraz Maria Kula – etnograf. Komisja kulinarna oceniała m.in. smak, tradycję, estetykę czy wystrój stołu i miała co robić, bo potrawy były smakowite i wszystkie zasługiwały na najwyższe uznanie - dodaje Alicja Budyka z GOK-u w Błążowej.
Nagrodę za "Potrawę Roku” otrzymał Klub Seniora „Pogodna Jesień” za kaszankę zapiekaną z kapustą kiszoną i obłożoną boczkiem. Pozostałym uczestnikom za różnorodność staropolskich potraw, bogactwo smaków i aranżację stoisk przyznano równorzędne wyróżnienia. Nagrody i wyróżnienia ufundował Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego i GOK w Błażowej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?