Bokashi, metoda kompostowania, która poprawi jakość plonów. Zacznij kompostować już teraz, żeby mieć naturalny nawóz dla roślin w 2 tygodnie

Justyna Madan
Jest wiele metod kompostowania, bohashi jest o tyle wyjątkowe, że w przeciwieństwie do klasycznych metod działa bez pomocy tlenu
Jest wiele metod kompostowania, bohashi jest o tyle wyjątkowe, że w przeciwieństwie do klasycznych metod działa bez pomocy tlenu Getty Images
Bokashi to metoda kompostowania i fermentacji wywodząca się z tradycyjnych azjatyckich praktyk rolniczych. Wykorzystuje mieszankę materiałów organicznych i skutecznych mikroorganizmów, aby zwiększyć obrót mikrobiologiczny w kompoście i glebie. Przetworzone w ten sposób odpady organiczne, poddane przede wszystkim fermentacji mlekowej, służą wzbogaceniu gleby i poprawie jakości plonów. Sprawdzamy, jak zacząć kompostować metodą Bokashi.

Spis treści

Kompostowanie metodą Bokashi jest praktyczne i skuteczne. Wymaga jedynie wiadra, można kompostować w małych pomieszczaniach, a niezbędne do tego sposobu kompostowania mikroorganizmy można kupić online - ceny startera kompostowego zaczynają się już od 24 złotych.

Bokashi - od czego się zaczęło

Technika ta po raz pierwszy stała się popularna w Japonii w latach 80. XX wieku, kiedy dr Teruo Higa zaczął promować swoją kombinację skutecznych mikroorganizmów do produkcji bokashi. Jednak proces fermentacji odpadów organicznych do kompostowania był tak naprawdę praktykowany w Azji od wieków.

Naukowcy zasugerowali w ostatnich latach, że produkcja sfermentowanego płynu do nawożenia po raz pierwszy miała miejsce w Indiach. Już teksty z roku 1000 n.e. wspominają o kunapajala (brudny płyn) lub kunapambu (sfermentowany brud). Mowa o fermentacji, która umożliwiała bezpieczny rozkład resztek mięsa i nabiału.

Jak to działa?

Japońscy naukowcy opracowali skuteczne mikroorganizmy w latach 70. na Uniwersytecie Ryukyus w Okinawie, gdzie dr Higa odkrył, że drobnoustroje mogą współistnieć w mieszanych kulturach i być wprowadzane do środowiska naturalnego, a indywidualne korzyści każdego drobnoustroju są zwiększone w połączeniu ze zgodnymi mikrobami. Kombinacja mikroorganizmów wprowadzona do materiałów organicznych powoduje fermentację, a to daje nam bokashi.

Fermentacja jest zasadniczo procesem beztlenowym, ponieważ drobnoustroje odpowiedzialne za fermentację materiałów organicznych działają bez tlenu. Dlatego większość domowych lub małych bokashi wymaga szczelnego pojemnika do przechowywania resztek jedzenia.

Mieszanka pozostawiona do fermentacji przez 2-3 tygodnie wytwarza odciek (powszechnie zwany herbatą bokashi) zawierający nagromadzone kwasy organiczne, alkohole i inne metabolity, które należy okresowo usuwać, aby utrzymać aktywność drobnoustrojów. Po fermentacji mieszanka bokashi jest zakopywana pod ziemią na dwa tygodnie, podczas których ulega dalszej degradacji i uwalnia składniki odżywcze.

Co potrzebne jest do kompostowania metodą Bokashi?

To, co wyróżnia bokashi na tle innych metod fermentacji odpadów, to wykorzystanie efektywnych mikroorganizmów. W startery kompostowe warto zaopatrzyć się w internecie. Jest to handlowa mieszanka 13 różnych szczepów bakterii. Rozpoczynają one fermentację, przez co zapobiegają powstawaniu pleśni, zgnilizny, nieprzyjemnych zapachów i utleniania. Produkują one wiele witamin, enzymów oraz rozmaitych kwasów i przekazują je w ziemi do korzeni roślin.

Ponadto potrzebny jest specjalny pojemnik z solidną pokrywką do fermentacji beztlenowej, otwieramy go tylko po to, aby dodawać resztki jedzenia i mikroorganizmy, sitkiem i kranem do spuszczania wytworzonego płynu.

W związku z tym, że kompostujemy w zamkniętym pojemniku, mamy pewność, że unikniemy ewentualnego, nieprzyjemnego zapachu. Odciek, który należy co jakiś czas odlewać może być wylany do kanalizacji, ale nadaje się również do nawożenia roślin i wzbogacania gleby.

Zaletą kompostowania (właściwie każdą metodą) jest to, że zamiast wyrzucać resztki jedzenia do kosza na śmieci, składujemy je, aby wykorzystać do nawożenia roślin.

Jak kompostować metodą Bohashi?

Przede wszystkim warto wiedzieć, co można wrzucić do wiadra, a odpadków, które mogą tam trafić jest całkiem sporo:

  • resztki warzyw i owoców,
  • skórki owoców cytrusowych i bananów,
  • skorupki z jajek,
  • fusy z herbaty i kawy z filtrami,
  • kwiaty cięte, rośliny doniczkowe,
  • włosy i pióra,
  • skoszona trawa, liście, chwasty,
  • resztki mięsa, ryb, wędliny (natomiast rozkład tych produktów zajmuje bardzo dużo czasu, więc zaleca się raczej unikanie wrzucania resztek mięsa, niemniej można to zrobić),
  • w niewielkich ilościach: papier i chusteczki papierowe.

Nie wrzucamy do pojemnika kości, spleśniałego chleba, całych warzyw i owoców, przesmażonego tłuszczu, dużych skorup jaj czy twardych nasion.

W wiadrze umieszczamy sito, następnie wrzucamy odpadki, najlepiej rozdrobnione, aby przyspieszyć proces rozkładu, pierwszą warstwę resztek posypujemy mieszanką bokashi, ale możemy dodawać odrobinę przy kolejnych warstwach. Pełny pojemnik odstawiamy w zacienione miejsce, fermentacja trwa około 2 tygodnie i nadaje się do nawożenia.

Źródło: Treehugger

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro