Burger z alternatywnego "mięsa"? Potrzeba innej nazwy, np. jadalne komórki hodowlane. Branża mięsna nie chce mylenia produktów

OPRAC.:
Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Krystian Dobuszyński
Europejskie organizacje rolnicze postulują, aby w przepisach prawnych rozwiązać kwestię nazewnictwa „mięsa z próbówki”, zanim jeszcze trafi do obiegu w Europie. – Zacznijmy od tego, że to nie jest mięso. Dla takich produktów należałoby stworzyć nową odpowiednią nazwę, która będzie adekwatna do charakterystyki takiego produktu np. jadalne komórki hodowlane – przekonuje Jacek Zarzecki z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Produkty uchodzące za "mięso" z laboratorium nie są mięsem, podkreśla Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, która relacjonuje ostatnie posiedzenie Copa-Cogeca*. Przedmiotem obrad była m.in. kwestia laboratoryjnego wytwarzania „mięsa”.

Alternatywę dla mięsa trzeba odróżnić od "tradycyjnego" mięsa

Federacja Rolna wymienia 4 główne rodzaje produktów białkowych, które służą jako alternatywa dla mięsa:

  • białkowe pochodzenia roślinnego (w stylu wegańskich pasztecików lub „burgerów” zrobione z soi, grochu lub innych białek roślinnych),
  • białkowe wytworzone w procesie fermentacji przy użyciu drożdży, grzybów lub bakterii,
  • pochodzące z kultur komórek zwierzęcych,
  • produkty łączące te różne techniki (białka roślinne, fermentacja i hodowlę komórkową).

Hodowcy zwierząt mięsnych nie godzą się na ataki ze strony środowisk „ekologicznych” i jednoczesne mylenie produktów mięsnych oraz tych alternatywnych. Podkreślają, że "marketingowi tych produktów od zawsze towarzyszyła agresywna kampania medialna, której celem jest obrzydzenie konsumpcji produktów pochodzenia odzwierzęcego takich jak mięso czy mleko".

- Hodowla zwierząt i produkcja mięsa, podobnie zresztą jak cały sektor rolny, jest przedmiotem ataków ze strony różnych środowisk „ekologicznych”. Rolnicy muszą tłumaczyć się z całkowicie bezpodstawnych zarzutów stawianych przez osoby, które na temat rolnictwa nie mają podstawowej wiedzy – uważa Marian Sikora przewodniczący Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.

Obawy budzą produkty pochodzące z kultur komórek zwierzęcych, które nie zostały jeszcze wprowadzone do obrotu na europejskim rynku. Jedynym krajem, który się zdecydował na taki krok, jest obecnie Singapur.

Federacja Rolna wskazuje, że rozwój produktów hodowlanych wciąż napotyka na liczne problemy technologiczne. Ale już teraz europejskie organizacje rolnicze postulują, aby na poziomie legislacyjnym rozwiązać kwestię nazewnictwa „mięsa z próbówki”.

– Zacznijmy od tego, że to nie jest mięso. Dla takich produktów należałoby stworzyć nową odpowiednią nazwę, która będzie adekwatna do charakterystyki takiego produktu np. jadalne komórki hodowlane – przekonuje Jacek Zarzecki z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego.

Walka o określanie produktu mięsem, aby konsumenci nie byli wprowadzani w błąd

Z relacji Federacji Rolnej wynika, że uczestnicy obrad Copa-Cogeca zwrócili uwagę, że likwidacja hodowli i przejście na produkcję laboratoryjną skoncentrowałoby produkcję żywności w rękach kilku globalnych koncernów biotechnologicznych.

– Czy konsumenci na pewno wolą kupować „sztuczne mięso”, a raczej białko wytworzone w niewiadomy sposób w laboratoriach koncernów? Czy będą chcieli kupować taki sztuczny produkt bardziej niż naturalne mięso od rolników? Moim zdaniem odpowiedź na oba pytanie brzmi nie, dlatego należy dążyć, aby konsumenci nie byli wprowadzani w błąd, aby mieli jasny przekaz, co kupują – mówi Jerzy Wierzbicki prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Francuski instytut INRAE, który dla Copa-Cogeca badał sprawę, zwrócił także uwagę, że w 2020 roku naliczył tylko 327 artykułów naukowych dotyczących „mięsa” laboratoryjnego. W tym samym czasie zidentyfikowano ponad 12 000 artykułów prasowych na ten temat. Producenci uważają, że temat jest bardzo często rozdmuchiwany.

*COPA COGECA – europejska organizacja zrzeszająca rolnicze związki zawodowe i organizacje spółdzielcze

Źródło: informacja prasowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie