Polska to jeden z największych producentów warzyw w Unii Europejskiej. Najwięcej uprawiają ich rolnicy z województw kujawsko-pomorskiego (6 284 790 dt zbiorów ogółem), wielkopolskiego (5 170 345 dt) i lubelskiego (5 077 080 dt), wynika z danych GUS z 2021 roku. Szacunki tegorocznych zbiorów poznamy pod koniec lipca.
Robimy domowe przetwory z krajowych warzyw i owoców
Wśród uprawianych w kraju warzyw króluje cebula, marchewka, buraki ćwikłowe, kapusta, kalafiory, pomidory czy ogórki. Na te ostatnie mamy pełnię sezonu, dlatego często poszukiwane są przepisy na pikle, ogórki kiszone, z curry czy klasyczne korniszonki.
- Zaraza ogórków właśnie atakuje. Te 3 najczęstsze choroby ujawniają się na liściach
- Przepis babci na ogórki małosolne. Tak prosto od lat robią je nasze babcie. Pycha!
- Ogórki są dwa razy droższe niż przed rokiem. Ile kosztuje kilogram?
- Sezon zapraw trwa! Przepis na ogórki konserwowe z kurkumą, korniszony z curry
Domowe przetwory to jednak znacznie więcej. Są owocowe, warzywne i łączone. Z dodatkami przypraw czy czekolady zwłaszcza do dżemów albo z łyżką miodu do ogórków. Lubimy z jednej strony odtwarzać tradycyjne przepisy, a z drugiej eksperymentować w kuchni. A skoro już w słoikach zamkniemy smaki lata, chwalimy się tym, inspirując innych.
Wasze przetwory na Instagramie. Na widok tych weków aż cieknie ślinka
W sieci codziennie pojawiają sie tysiace zdjęć przygotowywanych przetwórów na sezon jesienno-zimowy. Jest dokumentacja z prac, łącznie z dłońmi zabarwionymi od buraczków, przez warzywa ułożone w słoiku, aż po zdjecia gotowych zapasów na półce. Znaleźliśmy sporo takich postów, niekiedy z przepisami, m.in. na:
- czosnek marynowany w ziołach
- jagody w słoiku
- klasyczne ogórki i te w plastrach
- tarte buraczki
- konfitura z wiśni
sok z czarnej porzeczki
W Polsce uprawia się ok. 40 gatunków roślin warzywanych. "Wiele z nich (m.in.: kapusta, cebula, marchew, rzodkiew, bób, soczewica, dynia, pasternak, jarmuż) było rozpowszechnionych już w XV wieku. W XVI wieku królewscy ogrodnicy sprowadzili z Włoch: pory, selery, kapustę włoską, kalarepę i kalafiory. Trzy wieki później do Polski trafiły pomidory, brukselka i papryka", wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót