Cała Polska robi weki! Wasze przetwory zachwycają na Instagramie. Ogórki, sałatki i co jeszcze?

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Przygotowanie własnych przetworów może być sposobem na oszczędzanie, zwłaszcza gdy masz zbiory z własnego ogródka.
Przygotowanie własnych przetworów może być sposobem na oszczędzanie, zwłaszcza gdy masz zbiory z własnego ogródka. Agata Wodzień-Nowak
Sezon na przetwory trwa w najlepsze! Obecnie mamy wysyp ogórków, malin, buraczków czy agrestu. Do tego wiśnie, porzeczki, fasolka szparagowa. Zdecydowanie jest co zaprawiać na jesień i zimę. Weki królują teraz w kuchniach i... na Instagramie. Wysiłkiem i efektem pracy lubimy się pochwalić i słusznie. Od kilku lat robienie własnych przetworów znów jest modne, a do tego może być sposobem na oszczędność.

Polska to jeden z największych producentów warzyw w Unii Europejskiej. Najwięcej uprawiają ich rolnicy z województw kujawsko-pomorskiego (6 284 790 dt zbiorów ogółem), wielkopolskiego (5 170 345 dt) i lubelskiego (5 077 080 dt), wynika z danych GUS z 2021 roku. Szacunki tegorocznych zbiorów poznamy pod koniec lipca.

Robimy domowe przetwory z krajowych warzyw i owoców

Wśród uprawianych w kraju warzyw króluje cebula, marchewka, buraki ćwikłowe, kapusta, kalafiory, pomidory czy ogórki. Na te ostatnie mamy pełnię sezonu, dlatego często poszukiwane są przepisy na pikle, ogórki kiszone, z curry czy klasyczne korniszonki.

Domowe przetwory to jednak znacznie więcej. Są owocowe, warzywne i łączone. Z dodatkami przypraw czy czekolady zwłaszcza do dżemów albo z łyżką miodu do ogórków. Lubimy z jednej strony odtwarzać tradycyjne przepisy, a z drugiej eksperymentować w kuchni. A skoro już w słoikach zamkniemy smaki lata, chwalimy się tym, inspirując innych.

Wasze przetwory na Instagramie. Na widok tych weków aż cieknie ślinka

W sieci codziennie pojawiają sie tysiace zdjęć przygotowywanych przetwórów na sezon jesienno-zimowy. Jest dokumentacja z prac, łącznie z dłońmi zabarwionymi od buraczków, przez warzywa ułożone w słoiku, aż po zdjecia gotowych zapasów na półce. Znaleźliśmy sporo takich postów, niekiedy z przepisami, m.in. na:

  • czosnek marynowany w ziołach
  • jagody w słoiku
  • klasyczne ogórki i te w plastrach
  • tarte buraczki
  • konfitura z wiśni
    sok z czarnej porzeczki

W Polsce uprawia się ok. 40 gatunków roślin warzywanych. "Wiele z nich (m.in.: kapusta, cebula, marchew, rzodkiew, bób, soczewica, dynia, pasternak, jarmuż) było rozpowszechnionych już w XV wieku. W XVI wieku królewscy ogrodnicy sprowadzili z Włoch: pory, selery, kapustę włoską, kalarepę i kalafiory. Trzy wieki później do Polski trafiły pomidory, brukselka i papryka", wskazuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera