Cebula podrożała. Po 3 trudnych sezonach producenci warzyw wreszcie wyjdą na swoje [ceny]

Lucyna Talaśka-KlichZaktualizowano 
Rosną ceny cebuli w sklepach, co martwi klientów, wyższe są także w skupach, co jest powodem zadowolenia rolników, którzy pierwszy raz od 3 lat na tej uprawie mogą lepiej zarobić.
Nawet 4,49 zł może zapłacić kupujący za kilogram obranej cebuli oferowanej w niektórych sklepach naszego regionu. Rolnicy dostają w skupie znacznie mniej, ale i tak się cieszą, bo to nawet czterokrotnie więcej niż przed rokiem.

- Tu jest tańsza cebula, bo po 2,50 zł - cieszy się starsza kobieta. Jej koleżanka prostuje: - Owszem, ale w opakowaniu jest tylko pół kilograma.

Susza zjadła warzywa

- Powariowali z tymi cenami! - dodaje klientka bydgoskiego sklepu. - Kilogram pietruszki po 7,99 zł! No, chociaż jabłka po 2 złote... Ale ceny warzyw to masakra!

W innych bydgoskich sklepach cebulę można było kupić jeszcze po 2-2,50 zł/kg, ale sprzedawcy podkreślali, że to towar ze starej dostawy i podwyżki są nieuchronne.

- Wyższe ceny warzyw to efekt przede wszystkim tegorocznej suszy oraz upałów - wyjaśnia dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - To skutkowało obniżeniem plonów szczególnie warzyw cebulowych, korzeniowych i kapustnych.

Mniejsze plony

Według szacunku GUS, zbiory cebuli w 2018 roku spadną o 14 proc. r/r i wyniosą 575 tys. ton. Będzie to prawdopodobnie najsilniejszy spadek wśród głównych warzyw gruntowych w 2018 roku, spowodowany tegorocznymi suszami.

Jednak gospodarze z Kujaw i Pomorza twierdzą, że stracili znacznie więcej niż kilkanaście procent. - Nie mam warunków do deszczowania pól, więc z powodu suszy zebrałem cebuli co najmniej o połowę mniej - twierdzi Mieczysław Szczygieł, rolnik ze wsi Kłopot (koło Inowrocławia).

Cebula podrożała. Po 3 trudnych sezonach producenci warzyw w...

Maciej Przybylski, gospodarz z Szostki (pow. radziejowski) też stracił sporą część plonów. Na nawadnianych polach zebrał ok.40 ton cebuli z hektara (to połowa przeciętnego zbioru), na tych nienawadnianych plon był jeszcze mniejszy - ok. 30 ton z hektara.
Producenci warzyw podkreślają, że w najbardziej upalne dni nie pomagało nawet nawadnianie pól, ponieważ niektóre rośliny zostały poparzone.

Cebula przekracza granice

Mieczysław Szczygieł sprzedał cebulę na przełomie września i października, za kilogram otrzymał około złotówki. Dziś gospodarz z pow. inowrocławskiego mógłby dostać nawet o trzydzieści groszy więcej. - Bo towar idzie jak burza, więc ceny rosną - dodaje. - A susza dotknęła nie tylko Polskę. W całej Europie brakuje cebuli i zachodnie firmy chętnie ją kupują także w naszym kraju.

Przeczytaj też: Pomoc po suszy i zaliczki dopłat przydadzą się na załatanie dziur w budżetach rolników

Z gospodarstwa Macieja i Beaty Przybylskich w Szostce cebula trafia nie tylko na polski rynek, ale i do Wielkiej Brytanii oraz Francji. - Za cebulę niezapakowaną, nieposortowaną, taką prosto z pola, odbiorcy płacą 1,10-1,20 zł netto - mówi Maciej Przybylski. - Na początku tego roku było to około 25 gr netto za kilogram, a pod koniec minionego roku zaledwie od piętnastu do dwudziestu groszy! Zatem teraz mamy dobrą sytuację, bo pomimo strat plonu (z powodu suszy i upałów) na czysto z hektara zostaje nam około 25 tysięcy złotych. Nie zapominajmy jednak, że przez ostatnie lata ponosiliśmy straty.

Jeden rok zysku, kilka strat

Z danych Urzędu Statystycznego w Bydgoszczy wynika, że cena detaliczna za kilogram cebuli we wrześniu minionego roku wynosiła 2,11 zł w Polsce i 2,49 zł w Kujawsko-Pomorskiem, zaś we wrześniu br. - 2,50 zł w kraju i 2,92 zł w woj. kujawsko-pomorskim.

Przeciętne ceny skupu w I półroczu tego roku były znacznie niższe niż ceny w detalu - w Polsce wyniosły 0,79 zł/kg (w Kujawsko-Pomorskiem 0,76 zł/kg), zaś rok wcześniej zaledwie 0,65 zł w kraju (w woj. kujawsko-pomorskim: 0,63 zł).

Gospodarz z Szostki podsumowuje ostatnie sezony w produkcji cebuli: - Biorąc pod uwagę fakt, że w 2016 r. dostawaliśmy zaledwie 7 groszy za kilogram, to średnia z trzech ostatnich lat wynosi ok. 40 groszy za kilogram. I to już nie jest Eldorado.

Tegoroczne wysokie ceny warzyw, mogą wpłynąć na decyzje niektórych rolników o powiększeniu powierzchni upraw np. cebuli. Zapewne nie będzie to duży wzrost produkcji, ponieważ - pomimo sporej mechanizacji także w tej branży - wciąż brakuje rąk do pracy.

Wideo

Materiał oryginalny: Cebula podrożała. Po 3 trudnych sezonach producenci warzyw wreszcie wyjdą na swoje [ceny] - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3