Ceny jaj i drobiu rosną, a producentów nie stać na prąd. Święta Bożego Narodzenia 2022 nie będą tanie

Katarzyna Zawada
To, ile płacimy za jaja i mięso drobiowe w październiku już drenuje nasze portfele. Przed świętami Bożego Narodzenia może być jeszcze gorzej.
To, ile płacimy za jaja i mięso drobiowe w październiku już drenuje nasze portfele. Przed świętami Bożego Narodzenia może być jeszcze gorzej. pixabay.com/marcinw
Za jajka i drób już płacimy więcej, a to nie koniec podwyżek. Kolejne miesiące mogą przynieść kolejne wzrosty. Hodowcy alarmują, że liczba wylęgających się piskląt jest niska, a regularne zmniejszanie produkcji wpłynie nie tylko na ilość dostępnego towaru, ale także na jego wartość. Wszystkiemu winne są wysokie ceny gazu i energii elektrycznej. Ile obecnie kosztują wiejskie jaja? Ile płaci się za fileta lub udko z kurczaka? Tegoroczne święta Bożego Narodzenia mocno uszczuplą portfele Polaków.

Spis treści

Wysokie ceny gazu i prądu to zmartwienie hodowców

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz prognozowała niedawno, że przed świętami Bożego Narodzenia ceny jaj i mięsa drobiowego mogą wzrosnąć o kilkadziesiąt procent. Na takie liczby ma wpływ nie tylko inflacja, ale i koszty utrzymania produkcji. Wielu przedsiębiorców martwi się, ile zapłaci za prąd w najbliższych miesiącach i czy ceny pasz także się podniosą.

- Te dwa niekorzystne zjawiska ekonomiczne zbiegają się w czasie z presją organizacji ekologicznych, które żądają od hodowców drobiu nieśnego zmian w systemach chowu kur, co wymaga bardzo dużych nakładów finansowych, na których rolników w obecnym czasie po prostu nie stać. Na domiar złego, branża drobiarska bardzo ucierpiała ostatnio ze względu na zmniejszenie popytu na jaja z sektora hotelarsko-restauracyjnego, co było związane z pandemią COVID-19, a co doprowadziło do ograniczenia produkcji – mówił nam niedawno Mariusz Szymyślik, ekspert KIPDiP.

Kurniki potrzebują odpowiednich warunków. Musi być ciepło

Kurniki potrzebują ogrzewania temperaturą powyżej 30 stopni Celsjusza i oświetlenia, jest to niezbędne do zdrowego chowu. Oznacza to, że każdy hodowca w sezonie zimowym narażony jest na zużycie sporych nakładów energii. W czasach, gdy za rachunki płacimy krocie, nie każdy jest w stanie pokryć koszty produkcji. W efekcie wielu przedstawicieli branży drobiowej może rezygnować z większej działalności ferm.

- Do ogrzewania kurników stosujemy zarówno gaz ziemny, LPG (taki jak do samochodów), jak i węgiel. Wszystkie te nośniki energii drastycznie zdrożały. Szczególnie w złej sytuacji są hodowcy ogrzewający swoje fermy węglem - stwierdził na łamach portalu money.pl Piotr Lisiecki, prezes KIPDiP.

Jak podał portal, ta zima może sprawić, że w kurnikach będzie ciemno, a liczebność kurcząt spadnie o 30-40 procent.

Ceny jaj i drobiu w październiku 2022. Jest drogo, a może być jeszcze drożej

Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w jeszcze lipcu 2022 roku za jajka płaciliśmy o 18,3 proc. więcej niż w lipcu 2021 roku. Obecnie to, ile płacimy za jajka, jest zróżnicowane. Średnio za te kurze liczą sobie od 80 groszy do 1 zł za sztukę na straganach, podobnie w marketach. Na niektórych bazarkach widać też jaja z wolnego wybiegu po 1,2 zł, a nawet 1,5 zł w większych miastach.

Na e-bazarkach jajka wiejskie sprzedawane są najczęściej po 80 groszy za sztukę. Gospodarstwa ekologiczne podnoszą stawki do 1 zł za sztukę.

Mięso z kolei zaliczane jest do artykułów, które w ostatnich miesiącach podrożało najbardziej. We wrześniu trzeba było za nie zapłacić o 38 proc. więcej niż w tym samym okresie ub. r., wylicza Monday News. Drób zdrożał o 48,5 proc., wołowina poszła w górę o 38,2 proc., a wieprzowina o 27,2 proc.

– Moim zdaniem, są trzy główne przyczyny wzrostu cen mięsa. Po pierwsze, spadek popytu podczas pandemii w latach 2020-2021, zwłaszcza w gastronomii, sprawił, że hodowcy zmniejszyli podaż. Po drugie, rosnące ceny zbóż oznaczają wzrost kosztów pasz. I po trzecie, słaby kurs złotego zwiększa też opłacalność eksportu polskiego mięsa – podsumował Marcin Luziński, ekonomista z Santander Bank Polska, cytowany w komunikacie.

Źródła: KIPDiP, money.pl, Monday News, GUS

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro