Większość marketów zrezygnowała ze sprzedaży przed świętami żywych karpi. W punktach sprzedaży detalicznej nie jest to jednak zabronione. Zakup ryb prosto ze stawu oferują np. gospodarstwa rybackie, pojawiają się też punkty sprzedaży w miastach. Co roku przed świętami Główny Lekarz Weterynarii przypomina zasady handlu żywymi rybami. Zaleca jednak, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu.
Cena karpia 2021 z polskich stawów jest wyższa niż przed rokiem
Karp prosto ze stawu jest dostępny od około połowy października. Do wigilii i świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, ale to nie jedyna okazja, by sięgnąć po ryby z polskich hodowli. W połowie października ruszyły odłowy na przykład w gospodarstwie rybackim Miłosław (Wielkopolska). W tym samym czasie sprzedaż karpia oraz karasia rozpoczęła się też m.in. w gospodarstwie rybackim Orońsko (Mazowieckie). Świeży karp z polskich stawów kosztuje ok. 18-20 zł/kg, o ok. 3 zł więcej niż przed rokiem.
Ile kosztuje karp w sezonie 2021? Przykłady z polskich gospodarstw rybackich
Rok temu nawet od 12 do 16 zł/kg. A w tym? Sięgamy po przykłady z ogłoszeń prosto z gospodarstw rybackich:
- Małopolskie - karp hodowlany w cenie 22 zł/kg
- Warmińsko-Mazurskie: Sprzedaż ryb z własnego gospodarstwa - 18 zł/kg
- Pomorskie: karp z własnego gospodarstwa - 17,99 zł
- Mazowieckie: Sprzedam karpia handlowego ekologicznego na stół wigilijny i nie tylko. Ryba karmiona pszenżytem i kukurydzą - 22,50 zł/kg
- Świętokrzyskie: karpie hodowane na własny użytek, karmione pszenicą z własnego gospodarstwa, nadwyżka do zaoferowania w cenie 15 do 17 zł/kg do negocjacji,
- Lubelskie: Oferowane ryby pochodzą z ekologicznej hodowli - karp - 19 zł/kg.
- Kujawsko-Pomorskie: Karp cały (prosto z wody) - 21 zł/kg
W marketach również dostępne są karpie, np. płat ze skórą w cenie ok. 35-40 zł za kilogram, filet ok. 45 zł/kg. Im bliżej świat, tym więcej promocji, w których płat karpia kosztuje np. 28 zł/kg.
Sprzedaż żywych ryb m.in. karpi. Zasady uśmiercania
Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii dotyczą uśmiercania ryb w punktach sprzedaży detalicznej. "Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców. Zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszenia ryb należą metody mechaniczna i elektryczna".
To też może Cię zainteresować
Uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
Zabronione jest uśmiercanie ryb, w obecności dzieci. W związku z tym, miejsce ogłuszania i uśmiercania karpia w punktach sprzedaży detalicznej powinno być osłonięte lub wydzielone tak, aby uniknąć udziału i obecności osób postronnych.
Zalecenia GLW obejmują również warunki przetrzymywania żywych ryb czy opakowań stosowanych do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez klientów.
W przypadku braku możliwości uboju karpia przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb przez konsumenta końcowego powinno zawierać wodę - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, chociaż także ma znaczenie w przypadku foliowych toreb; z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
Święto sadów w Wierzchowicach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?