Kiedy jesteśmy przy stoisku rybnym, w pierwszej kolejności przeczytajmy znajdujące się na nim etykiety. Świeżość ryby sprawdzamy po jej oku. Musi być ono przezroczyste. Matowość oznacza, że ryba była niewłaściwie przechowywana bądź została wyjęta z wody dość dawno temu. Należy też dotknąć rybiej skóry, aby zbadać jej sprężystość. Jeżeli po naciśnięciu mięso wraca na swoją pozycję, ryba jest świeża. Warto zwrócić uwagę również na skrzela, które powinny być czyste i mieć jasnoczerwony kolor.
Czytaj również:
Ceny karpia 2015: w których sklepach kupicie świąteczną rybę i za ile?
Ceny choinek 2015. Ile kosztują choinki na święta: sosna, świerk, jodła [CENY CHOINEK 2015]
TOP 10 najsmaczniejszych produktów jarmarku świątecznym [ZDJĘCIA WIDEO]
Pilnujcie zapasów przed świętami! Łupem złodziei pada.. drób i przetwory
„Polacy zaczynają rozpoznawać i jadać coraz więcej gatunków ryb. Zawdzięczamy to polskiej branży spożywczej, która dostarcza różnorodny i ciekawy towar. Na tegorocznych wigilijnych stołach pojawią się nie tylko karpie, lecz także między innymi łososie, szczupaki oraz śledzie” – mówi serwisowi infoWire.pl Grzegorz Kazubski, szef Akademii Efektywnej Przedsiębiorczości MAKRO. Nadal w większości będą to ryby słodkowodne. Upodobania Polaków w sporym stopniu zależą od regionu zamieszkania. Na północy kraju powodzeniem cieszą się też gatunki słonowodne.
Jeśli chodzi o przyrządzanie karpia, jest na to wiele sposobów. Możemy podać go np. w galarecie, w warzywach, po żydowsku czy po grecku. „Ja uwielbiam smażonego w zwykłej bułce. Pamiętajmy, że duży wpływ na to, co będzie królowało na naszych wigilijnych stołach, ma regionalna tradycja” – podkreśla ekspert.
Źródło: InfoWire
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?