Ceny tuczników, prosiaków i macior dramatycznie niskie, a nie wszyscy chcą mięso z obszarów ASF. UOKiK sprawdza

Agata Wodzień-Nowak
Ustanawianie stref w przypadku wystąpienia ogniska ASF u świń ma zapobiegać rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń. Są 3 typy stref, każda z nich objęta jest innymi ograniczeniami. Najszerszymi w strefie czerwonej.
Ustanawianie stref w przypadku wystąpienia ogniska ASF u świń ma zapobiegać rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń. Są 3 typy stref, każda z nich objęta jest innymi ograniczeniami. Najszerszymi w strefie czerwonej. pixabay.com
Mięso jest przebadane i bezpieczne dla ludzi. Mimo to nie wszystkie zakłady i sieci handlowe chcą je u siebie. UOKiK uważa, że odmowa jego zakupu przez dużych przedsiębiorców może stanowić praktykę nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej. Kontrole rynku wieprzowiny mają wyjaśnić sytuację.

Tuczniki, jeśli ktoś w ogóle w okolicy chce je skupować, to ostatnio były po 3,80 zł/kg. Prosiaki to już chodzą po 100 zł, a i tak nikt nie chce. Kto może, pozbywa się świń", relacjonuje rolniczka z Kujawsko-Pomorskiego, nadal wolnego od ognisk ASF. Na obszarach z ograniczeniami sytuacja jest jeszcze trudniejsza.

Ceny świń w skupach w Kujawsko-Pomorskim w drugiej połowie października 2021 [dane KPODR]

  • maciory: 1,60-1,80 zł/kg
  • tuczniki kl. 1: 3,60-4,10 zł/kg
  • tuczniki kl. E: 5,24-5,30 zł/kg (2 zakłady skupujące)
  • warchlaki krajowe (20-30 kg): 100-120 zł/kg

UOKiK sprawdza, co się dzieje na rynku wieprzowiny i mięsem z obszarów ASF

Pracownicy Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów mają sprawdzić, czy sieci handlowe oraz duże zakłady mięsne odmawiają przyjmowania od rolników w pełni przebadanego mięsa ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach z przypadkami ASF.

UOKiK zaznacza w komunikacie, że jest to mięso bezpieczne dla ludzi, a odmowa jego zakupu przez dużych przedsiębiorców może stanowić praktykę nieuczciwego wykorzystywania przewagi kontraktowej.

Problem z mięsem wieprzowym ze stref czerwonych ASF

Strefa czerwona jest wyznaczana na terenie, na którym stwierdzono przypadki choroby u świń. Zabronione są m.in. wewnątrzwspólnotowe dostawy mięsa z tych terenów do innych Państw Członkowskich Unii Europejskiej. Jednocześnie mięso ze zdrowych zwierząt ze strefy czerwonej, wyprodukowane w wyznaczonych zakładach, jest bezpieczne dla ludzi i po badaniach weterynaryjnych może być sprzedawane bez ograniczeń na terenie Polski.

To też może Cię zainteresować

Sytuacja, w której duży przedsiębiorca nie chce przyjąć zdrowej i przebadanej żywności, może być przejawem wykorzystywania przewagi kontraktowej. Z taką praktyką mamy do czynienia, jeżeli pomiędzy kontrahentami istnieje znaczna dysproporcja potencjału ekonomicznego, a silniejsza strona wykorzystuje ją na niekorzyść mniejszego podmiotu. Może to dotyczyć relacji np. pomiędzy rolnikiem a dużym ogólnopolskim przetwórcą mięsa lub siecią handlową.

- Wirus afrykańskiego pomoru świń dał się mocno we znaki polskim rolnikom - mówi Tomasz Chróstny, prezes UOKiK. - Bardzo ważne jest zatem, aby hodowcy trzody chlewnej ze stref, gdzie stwierdzono przypadki ASF, mogli sprzedawać mięso, które po przejściu badań weterynaryjnych potwierdzono jako zdrowe i bezpieczne. Tym bardziej w sytuacji, gdy ze względu na choćby pojedyncze przypadki choroby w regionie, nie mogą oni tego mięsa wysyłać poza granice Polski.

- Tymczasem otrzymaliśmy informacje, że niektórzy duzi przetwórcy i sieci handlowe odmawiają przyjmowania wieprzowiny ze zdrowych zwierząt, która jest w pełni bezpieczna dla ludzi. Takie działanie może stanowić nieuczciwe wykorzystanie przewagi kontraktowej wobec hodowców trzody, dlatego zleciłem kontrole w tym zakresie - podaje Tomasz Chróstny.

Te firmy i sieci handlowe już były kontrolowane przez UOKiK

Zgłoszenia potencjalnych nieprawidłowości trafiały do urzędu już wcześniej. W lipcu po sygnałach o występujących lokalnie nieprawidłowościach odbyły się pierwsze kontrole. W związku z kolejnymi informacjami o możliwym odmawianiu przyjmowania dostaw zdrowego mięsa pochodzącego ze stref ASF, w połowie września rozpoczęto niezapowiedziane kontrole w siedzibach firm. W pierwszej kolejności sprawdzono działania pięciu podmiotów - dwóch sieci handlowych:

  • Jeronimo Martins Polska (sieć Biedronka)
  • Dino Polska

oraz 3 przetwórców:

  • Gobarto (producent mięsny zależny od spółki Cedrob sprzedający produkty m.in. pod markami Gobarto, Makton),
  • Animex (producent m.in. marek Krakus, Morliny czy Berlinki),
  • Sokołów (właściciel m.in. marek Sokołów, Grill House czy Gzella).

Co po dotychczasowych kontrolach stwierdził UOKiK?

W toku czynności ustalono, że spółka Jeronimo Martins Polska do niedawna nie nabywała mięsa ze zdrowych zwierząt hodowanych w strefach, w których występuje afrykański pomór świń. W trakcie trwania kontroli zleconej przez Prezesa UOKiK właściciel sieci Biedronka zmienił swoją politykę i aktualnie kupuje takie mięso oraz jego przetwory. Pracownicy UOKiK uzyskali potwierdzenie od dostawców, iż Jeronimo Martins Polska rzeczywiście zaczęło w ostatnim czasie przyjmować przebadane produkty ze stref objętych ograniczeniami.

To też może Cię zainteresować

Kontrole wykazały, że Animex, Sokołów i Gobarto nie uzależniają zakupu wieprzowiny od hodowli zwierzęcia w strefach wolnych od ASF. Spółki w toku kontroli zadeklarowały, iż również w przyszłości będą dokonywać zakupu zdrowego mięsa pochodzącego ze stref ASF.

Z kolei kontrola w Dino Polska nie dała jak na razie jasnej odpowiedzi co do sprawdzanych praktyk przedsiębiorcy. Dlatego w dalszym etapie weryfikowane są działania podmiotu zależnego spółki, odpowiedzialnego za zakup i przetwórstwo mięsa – Agro Rydzyna.

Źródło: UOKiK, KPODR

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro