Ceny warzyw oszalały! Rolnicy przecierają oczy. Niektóre produkty są bardzo drogie, inne - bardzo tanie

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Cenowa huśtawka martwi rolników, bo dla nich lepsza jest stabilizacja, nawet jeśli opłacalność jest niewielka
Cenowa huśtawka martwi rolników, bo dla nich lepsza jest stabilizacja, nawet jeśli opłacalność jest niewielka Jacek Smarz
Rolnicy sprzedający marchew i cebulę przecierają oczy ze zdumienia, bo kupujący płacą im czasami nawet więcej niż kosztują one na sklepowych półkach. Ale np. selery są bardzo tanie i trudno je sprzedać.

- Ostatnio sprzedałem cebulę w 15-kilogramowych workach po 4,60 zł za kilogram - mówi Maciej Przybylski, który prowadzi w Szostce (pow. radziejowski) rodzinne gospodarstwo ukierunkowane głównie na produkcję warzyw, także na eksport. - A w sklepie pewnej dużej sieci handlowej widziałem podobną cebulę sprzedawaną po 4,40 zł za kilogram, czyli o 20 gr tańszą! Nie pamiętam takiej takiej sytuacji, zwykle dostawaliśmy znacznie mniej niż warzywa kosztują w sklepach!

Mniej cebuli na rynku

Z czego wynika tak nagły wzrost cen? Zdaniem gospodarza z Szostki, na rynku brakuje niektórych warzyw. - Cebuli wysiano w ubiegłym roku o piętnaście procent mniej, poza tym urodzaj był gorszy - dodaje.

W przypadku krajowych warzyw podobna sytuacja dotyczy także marchwi. - Ze względu na spadek opłacalności produkcji niektórzy rolnicy zrezygnowali z uprawiania marchwi, no i teraz taki jest efekt - mówi pan Krzysztof, gospodarz z Wielkopolski, który przynajmniej na razie nie zamierza rezygnować z tych warzyw. - Teraz można sprzedać marchew po trzy złote za kilogram, a ceny rosną.

A jeszcze na początku roku niektórym rolnikom trudno było sprzedać nawet dorodną marchew po 2 zł za kilogram. Zdarzało się, że za nieco gorszy towar opuszczali stawki do 1,50 zł/kg. I nagle w lutym ceny zaczęły gwałtownie rosnąć. Rolnicy podejrzewają, że zadziałało nie tylko prawo popytu i podaży, ale na rynku zamieszali także spekulanci.

Dziś kupujący interesują się nawet marchwią, którą po sortowaniu zakwalifikowano jako paszową (oferowaną po 50 gr/kg za połamane, poobijane warzywa). - Może będą ją dodatkowo sortować i część trafi do sprzedaży za wyższą cenę - zastanawia się jeden z rolników.

A selery są zbyt tanie

Bartłomiej Dzwoniarkiewicz, który prowadzi gospodarstwo w Racicach (pow. inowrocławski) cebulę i marchew już sprzedał. - W lutym ceny za te warzywa były dobre - dodaje rolnik. - Za to z selerami jest katastrofa! Stawki spadły nawet do 60 groszy za kilogram.

- Zamieszanie cenowe na rynku, niedobór niektórych towarów to nic dobrego dla gospodarzy - uważa Janusz Orczykowski, producent warzyw z Kruszy Duchownej (pow. inowrocławski), który sprzedał już warzywa i nie żałuje, bo cenowej huśtawki przewidzieć się nie da. - W kolejnym sezonie może to się przełożyć na nadprodukcję niektórych warzyw.

To też może Cię zainteresować

Podobnie uważa gospodarz z Wielkopolski: - W poprzednich latach bardziej opłacalna była uprawa kapusty i selerów, no i z tego powodu wzrosła powierzchnia tych upraw i spadły ceny. Z cebulą i marchwią może być tak samo i to nie jest dobre dla rolników.
Na w miarę stabilnym poziomie utrzymuje się cena za ziemniaki, ale to może wynikać m.in. z tego, że niektórzy konsumenci eliminują te warzywa ze swojej diety.

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ceny warzyw oszalały! Rolnicy przecierają oczy. Niektóre produkty są bardzo drogie, inne - bardzo tanie - Gazeta Pomorska