Ceny żywności. Tańsze warzywa i jaja, droższe mięso i cukier

Redakcja
pixabay.com
Główny Urząd Statystyczny opublikował majowe ceny żywności. Co podrożało? Jakie produkty poszły w dół? Sprawdźmy! Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas W perspektywie miesiąca, ceny żywności obniżyły się o 0,1%.

GUS podaje, że najbardziej potaniały warzywa i jaja (po 1,3%). Tańsze niż przed miesiącem były też tłuszcze zwierzęce (o 0,7%), sery i twarogi (o 0,6%), mąka (o 0,4%).  Przeciętny Kowalski płacił w  maju mniej za tłuszcze roślinne i ryż (po 0,3%). O 0,1% poszły w dół ceny makronów. 

 

Jeśli chodzi o cukier, w porównaniu z kwietniem, jego cena podskoczyła o 0,6%.

 

Mięso? Było droższe średnio o 0,5%:

  • drobiowe – cena wyższa o 2,1%
  • wieprzowe – cena wyższa o 0,6%
  • cielęce – cena wyższa o 0,2%

 

Przeczytaj również: Prognozy spożycia i produkcji. Więcej drobiu i wołowiny. Mniej - wieprzowiny

 

W maju zanotowano wyższe były ceny jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych oraz ryb i owoców morza (po 0,3%). Konsumenci więcej płacili równie za pieczywo, owoce i mleko (po 0,1%). Soki owocowe, warzywne i herbata? Ich majowe ceny podskoczyły o 0,5%.

 

Wzrosły także ceny kakao i czekolady w proszku (o 0,3%) oraz kawy (o 0,2%). W maju zanotowano wzrost cen wyrobów tytoniowych o 0,3% - informuje GUS.

 

Źródło: GUS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Ceny żywności. Tańsze warzywa i jaja, droższe mięso i cukier - Gazeta Pomorska