Spis treści
Właściwe przechowywanie ziół może wydłużyć ich trwałość do tygodni zamiast zaledwie kilku dni, a co za tym idzie pomoże również zapobiec marnowaniu żywności. Istnieje kilka metod przechowywania świeżych ziół i ostatecznie osobiste preferencje będą decydować o tym, który z nich wybierzesz.
Istnieją dwa rodzaje ziół: delikatne i twarde. Delikatne zioła mają miękkie łodygi i liście, są to kolendra, pietruszka, mięta, szczypiorek i bazylia. Twarde zioła, takie jak rozmaryn, tymianek, majeranek, liście laurowe, szałwia i oregano, mają twardą łodygę i prawdopodobnie pękną po zgięciu.
Przechowywanie ziół w temperaturze pokojowej
Zacznijmy od tego, że nie zawsze, zwłaszcza w sezonie, chcemy od razu wszystko mrozić. W temperaturze pokojowej również można zadbać, aby zioła przetrwały dłużej. Tutaj należy potraktować je jak kwiaty, przyciąć łodygi i umieścić w szklance czy wazonie z wodą. Ważne jest to, aby trzymać je z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Poza tym zioła trzeba sprawdzać codziennie i usuwać pociemniałe czy pożółkłe liście, a wodę zmieniać codziennie.
Pietruszka, rozmaryn, bazylia czy tymianek wytrzymają w ten sposób do 10 dni.
Przechowywanie ziół w lodówce
Aby przechowywać delikatne zioła w lodówce, należy napełnić wysoką szklankę zimą wodą. Przycinamy łodygi ziół, wkładamy zioła do szklanki z wodą, a wszystko do lodówki. Wodę wymieniamy co kilka dni. Można je też luźno przykryć torebką wielokrotnego użytku, co pozwoli zachować ziołom świeżość nawet do 2 tygodni.
W przypadku ziół twardych zwilżamy ściereczkę, owijamy zioła i przechowujemy w torebce lub zamykanym pojemniku (a wszystko w lodówce). Twarde zioła, w tym rozmaryn, tymianek, szczypiorek, szałwia i oregano, mogą w ten sposób wytrzymać od dwóch do trzech tygodni.
Przechowywanie ziół w zamrażarce
Zamrażanie dobrze sprawdza się w przypadku:
- bazylii,
- szczypiorku,
- oregano,
- melisy,
- mięty,
- estragonu.
Zamrożone zioła najlepiej sprawdzą się w gotowaniu, ponieważ w ciągu kilku minut od rozmrożenia robią się przywiędłe i mokre. Przechowywane w hermetycznym pojemniku, mrożone zioła przetrwają nawet rok. Zioła, takie jak rozmaryn, koperek, tymianek, wawrzynek lub szałwia mrozimy z łodygą. W przypadku mięty, pietruszki czy kolendry – mrozimy tylko listki, w całości lub posiekane.
Zioła i olej
To kolejna metoda przechowywania ziół, która nie tylko zatrzyma ich aromat, ale również podkręci smak przygotowywanych dań. Potrzebna jest tacka na kostki lodu. W otwory na lodowe kostki wkładamy posiekane zioła, następnie zalewamy je oliwą z oliwek i umieszczamy w zamrażarce. To najlepsza metoda dla pietruszki, bazylii, kolendry i szałwii. Po zamrożeniu oliwne kostki można przenieść do hermetycznego pojemnika. W zamrażarce wytrzymają nawet do 9 miesięcy.
Przechowywanie ziół w postaci przecieru
To dobry pomysł, jeśli danej rośliny mamy dużo. Później wykorzystamy taki przecier np. do przygotowania domowego pesto. Około 2 szklanek ziół (tylko listki, bez łodyg) blendujemy i zalewamy ok. ¼ szklanki oliwy z oliwek. Miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Takie purée można przechowywać w pojemniku lub tacce na kostki lodu. Można trzymać je nawet do 9 miesięcy. To najlepsza metoda dla bazylii, pietruszki, oregano i koperku.
Suszymy zioła
Suszenie ziół to popularny sposób na zachowanie smaku świeżych ziół. Szczególnie dobrze wysychają twarde zioła. Suszyć można na wiele sposobów: w piekarniku, za pomocą specjalnej suszarki, czy podwieszając bukiety ziół np. na strychu. Po wyschnięciu, zioła należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, najlepiej szklanych pojemnikach, świetnie nadadzą się do tego słoiki, w suchym miejscy bez dostępu do światła słonecznego. Wysuszone zioła przetrwają nawet rok.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?