"Chleb i woda - nie ma głoda". Światowy Dzień Chleba 2021. Jakie pieczywo preferują Polacy?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Pieczywo to źródło wielu składników odżywczych. Białe uznawane jest za kaloryczne, z kolei ciemne ma wielu zwolenników wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Na korzyść razowych czy pełnoziarnistych wypieków przemawia ich przyswajalność witamin, magnezu, potasu czy cynku.
Pieczywo to źródło wielu składników odżywczych. Białe uznawane jest za kaloryczne, z kolei ciemne ma wielu zwolenników wśród osób prowadzących zdrowy tryb życia. Na korzyść razowych czy pełnoziarnistych wypieków przemawia ich przyswajalność witamin, magnezu, potasu czy cynku. Karolina Misztal
Udostępnij:
16 października chleb obchodzi swoje święto. Od lat pulchne bochenki królują na stołach na całym świecie, jednak w Polsce tradycja i podejście do pieczywa są wyjątkowe. Historia kraju pokazuje, że chleb w różnej formie, czy to kołacza, czy podpłomyka stanowił istotny element obrzędów i świąt. Do dziś nowożeńców wita się chlebem i solą, a przy wigilijnym stole rodziny łamią się pochodną w postaci opłatka. Dla katolików dodatkowo jest on świętością - symbolem ciała Chrystusa.

Wyobraźcie sobie zapach świeżego chleba, jeszcze ciepłego, kruchego i oprószonego mąką. Ślinka cieknie, prawda? Pieczywo jest nieodłącznym elementem naszej codziennej diety. Jedni wolą białe, drudzy stawiają na pełnoziarniste. Zdania na temat wpływu piekarniczych wyrobów na zdrowie są podzielone. Jak to więc jest z tym chlebem?

Dane Głównego Urzędu Statystycznego z 2020 roku jasno wskazują, że Polacy pieczywo pod różną postacią uwielbiają i spożywają w dużych ilościach. Chleb, bułki, czy też bagietki - są na porządku dziennym. Miesięcznie statystyczny mieszkaniec zjada 2,75 kg pieczywa, co daje wagę ponad 30 kg rocznie. Najwięcej wypieków zjada się w województwie świętokrzyskim (3,28 kg miesięcznie na osobę), najmniej w dolnośląskim (2,34 kg miesięcznie na osobę).

Jak powstaje chleb?

Do wyrobu potrzebne są odpowiednia mąka, woda oraz drożdże lub zakwas. W procesie fermentacji, dzięki obecności dwutlenku węgla, zwiększy się masa i objętość ciasta. Smakosze często urozmaicają wypieki ziarnami lub innymi dodatkami. W zwykłym chlebie zawarte są m.in. aminokwasy, witaminy B i E oraz cynk i żelazo, z kolei ciemny dodatkowo dostarcza potasu, wapnia i sodu.

Chleb - jeść czy nie jeść?

Produkty zbożowe w piramidzie żywieniowej są istotnym elementem, wciąż panuje jednak przekonanie, że biały chleb jest gorszy niż ten ciemny. Czy rzeczywiście? Białe pieczywo powstaje z oczyszczonej mąki, co daje wyższy indeks glikemiczny, ale odejmuje ważnych składników odżywczych. Dla osób, które mają wysokie zapotrzebowanie kaloryczne, może być jednak dobrym wyborem. Z kolei ciemne pieczywo polecane jest dla osób prowadzących zdrowy tryb życia. Na plus działa w tym przypadku wykorzystanie mąki nieoczyszczonej, co wpływa na przyswajalność witamin i spowolnione trawienie produktu.

- Pieczywo pełnoziarniste jest źródłem przede wszystkim węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B, magnezu, potasu, czy cynku. Te na zakwasie dodatkowo dostarcza żelaza. Zapotrzebowanie na węglowodany w diecie jest zróżnicowane, ale średnio dla dorosłej osoby o zapotrzebowaniu ok. 2200 kcal powinny stanowić 45-60 proc. diety. Dzienna porcja stanowi więc ok. 2-3 kromek o wadze 90-100 g. Pamiętajmy, że zależy to od indywidualnych preferencji, stylu życia i chorób - podkreśla dietetyk Agnieszka Cuch, autorka książki "Dostarczam żelazo".

To też może Cię zainteresować

Polacy produkują i spożywają dużo pieczywa, równie dużo niestety wyrzucają. Według badań przeprowadzonych przez Banki Żywności, Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy oraz Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 2020 roku roczne straty w sektorze rolniczym wyniosły ok. 2 mln ton, z czego znaczna większość to obszar zbożowy, czyli źródło w procesie tworzenia chleba. Pieczywo marnowane jest w domach, sklepach, ale także lokalach gastronomicznych. Respondenci obszaru gastronomicznego w 30 proc. przyznali, że w ich miejscu pracy codziennie marnowany jest chleb. Z kolei wyniki sektora handlowego pokazały, że markety i sklepy w 60 proc. codziennie wyrzucają pieczywo. Głównym powodem w większości wskazywana jest nieświeżość produktu. Największą liczbę marnotrawców stanowią jednak gospodarstwa domowe. 62,9 proc. Polaków zadeklarowało, że najczęściej w śmietniku lądują resztki chleba czy bułek. Ratunkiem mają być Banki Żywności, które szerzą inicjatywy zachęcające do przemyślanych zakupów i dzielenia się produktami z osobami żyjącymi w ubóstwie.

Senior w sieci - Internet nie tylko dla młodych KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie