Chmiel kojarzy nam się z browarnictwem, warto jednak wiedzieć, że ma też szereg właściwości medycznych. Uspokaja, łagodzi sen, bywa też wykorzystywany przy problemach trawiennych. Przy produkcji piwa używa się szyszek chmielu. Obecnie na rynku konsumenci mogą wybrać napoje alkoholowe lub bezalkoholowe.
Kontrola jakości chmielu. Zakwestionowano 7 partii
W 2021 roku IJHARS poddała kontroli 1434 próbki partii chmielu zgłoszonych do certyfikacji. Łączna masa wyniosła 2779,1 ton, z czego wymagania spełniło 2772,4 ton. Wojewódzcy inspektorzy z Lublina, Poznania i Wrocławia wydali 1427 certyfikatów.
7 partii zostało zakwestionowanych ze względu na zawyżoną zawartość liści i łodyg oraz odmianę niezgodną z deklaracją. W tym przypadku zanegowano łącznie 6,7 ton.
- 730 partii chmielu (o łącznej masie 1525,6 t), ze względu na podwyższony poziom zawartości nasion, certyfikowano jako chmiel zaziarniony – podaje Inspekcja.
Jakość handlowa produktów chmielowych
Jakościowe wymagania spełniało 8,4 ton produktów chmielowych. Wojewódzcy inspektorzy wydali na nie 7 certyfikatów, z czego 6 dotyczyło granulatu typu 90, zaś 1 określał ekstrakt chmielowy.
Źródło: IJHARS