Suszone mączniki z solą morską to podobno niezwykle chrupiąca i wysokobiałkowa przekąska - tak twierdzi sprzedawca, który zapewnia, że bardzo dobrze sprawdzają się także w roli dodatku do zupy, sałatki, innych dań. Na stronie internetowej sklepu czytamy, że larwy mącznika są bogate w białko, minerały takie jak wapń, żelazo, witaminy B12, B9, B3. Zawierają także niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6. Można się też dowiedzieć, że są „lepsze dla klimatu!”.
Za pośrednictwem internetowej sieci można kupić np. chipsy z mąką ze świerszczy, suszone świerszcze o smaku musztardy z miodem, suszone świerszcze o smaku kurczaka.
Bruksela dała zielone światło
A na wprowadzanie na europejski rynek także mąki ze świerszczy, zgodziła się Komisja Europejska. 3 stycznia 2023 r. zezwoliła na wprowadzanie na rynek częściowo odtłuszczonego proszku z Acheta domesticus (świerszcza domowego) jako nowej żywności, który zdaniem unijnych urzędników można bezpiecznie wykorzystać np. w produkcji wieloziarnistego chleba, bułek, pizzy, w zupach czy herbatnikach.
- To bardzo zła decyzja dla całego unijnego rolnictwa - uważa Jan Krzysztof Ardanowski, przew. Rady ds. Rolnictwa i Obszarów Wiejskich przy Prezydencie RP, poseł, były minister rolnictwa. - Do produkcji robaków nie są potrzebni rolnicy. Koncerny na tym zarobią!
Mąkę ze świerszczy sprzedający zachwala jako alternatywę dla mąki pszennej, odpowiednią dla osób na diecie ketogenicznej oraz bezglutenowej. Opakowanie z tym towarem ważące 100 g kosztuje ok. 25 zł, czyli 250 zł/kg.
Duża skala obniży cenę
- Pewien znany rolnikom youtuber otworzył nam oczy - twierdzi gospodarz z pow. bydgoskiego. - On powiedział, że produkcja mąki z robaków zniszczy nasze rolnictwo i chociaż na razie jest ona o wiele droższa od mąki ze zbóż, to przy produkcji robaków na skalę przemysłową, ceny mogą być bardzo konkurencyjne. A wówczas nawet ci klienci, którzy nie będą mieli ochoty na potrawy z owadów, będą je jeść w różnych przetworach. I co zrobimy ze zbożami?
Komisja Europejska zgodziła się na wprowadzenie na unijny rynek tzw. nowej żywności z owadów jadalnych, ponieważ ma to być tańsza i bardziej przyjazna środowisku alternatywa.
- Nie sądzę, żeby taka produkcja zagroziła naszym producentom zbóż, bo - przynajmniej na razie - będzie ona niszowa - uważa Piotr Doligalski, wiceprezes Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, prowadzący gospodarstwo w Kowrozie (pow. toruński).
Podobnie sądzi Mieczysław Babalski, rolnik ekologiczny z Pokrzydowa (pow. brodnicki), który świerszczy już nawet skosztował: - Na targach żywności ekologicznej w Norymberdze jadłem świerszcze, które smakiem przypominały kurczaki. Słyszałem, że żywność z owadów lubią np. sportowcy.
To też może Cię zainteresować
- Świetnym źródłem białka są także rośliny strączkowe i szkoda, że Unia Europejska nie zadba o to, by nasi rolnicy nie mieli problemów ze sprzedażą tych towarów - dodaje Doligalski. - Przede wszystkim chrońmy wspólnotowy rynek, doceńmy to co mamy!
- To prawda, bo rośliny strączkowe są wciąż niedoceniane, a Unia stawia na produkty alternatywne dla produktów rolnych - mówi Jan Krzysztof Ardanowski. - Taki kierunek może zaszkodzić unijnemu rolnictwu. Przecież do produkcji owadów jadalnych rolnicy nie są potrzebni! Zajmą się tym duże korporacje, które jeśli zainwestują potężne pieniądze to będą chciały coś z tego mieć. A efekt skali zrobi swoje. To nie stanie się już, ale za jakiś czas mąka z owadów może być dużą konkurencją nie tylko dla mąki zbożowej, ale generalnie dla produkcji roślinnej.
Owady w prezencie
Tymczasem ofert sprzedaży produktów z owadów przybywa.
Na jednej ze stron internetowych znajdziemy „chrupiące suszone robaki” z Czech, czyli suszone mączniki o smaku parmezanu. Za 20 g trzeba zapłacić 24,59 zł. W składzie znalazły się m.in.: larwy mącznika 97 % i mieszanka przyprawowa 2 % (w tym syrop glukozowy i wzmacniacze smaku). Jest też informacja, że osoby uczulone na skorupiaki, mięczaki i roztocza mogą być wrażliwe na owady (zawiera chitynę).
Przez internet można też kupić (za ok. 70 zł) oryginalny zestaw prezentowy - suszone świerszcze w dwóch smakach (chili z limonką oraz śmietana z cebulką), po opakowaniu suszonych mączników oraz krakersów a także dwa batony energetyczne.
- A jeszcze do niedawna mącznikami interesowali się niemal wyłącznie akwaryści - żartuje internauta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót