Co dalej po wykryciu nielegalnego uboju? Dokąd trafia polska wołowina?

AGWZaktualizowano 
pixabay.com
"Skup bydła pozaklasowego, wybrakowanego, rzeźnego. Gotówka", "Kupię bydło pourazowe, leżące, wyrejestrowane, 24 h". Takie ogłoszenia, które mogą prowadzić do nielegalnych działań, można przeczytać jeszcze w tym tygodniu. Czy nielegalny ubój da się wyeliminować? Zapowiadane są kary i kontrole.

- Nie będzie pobłażania dla przestępców, którzy niszczą wizerunek polskiej żywności i podważają zaufanie do polskich producentów", zapewnia minister Jan Krzysztof Ardanowski. - Takie działania nie będą w Polsce tolerowane. Będą one ścigane z determinacją i całą stanowczością.

"Zakład w Ostrowi został zamknięty, mięso będzie wycofane. Jeżeli podobna sytuacja będzie miała miejsce, to będą wyciągane konsekwencje. Podobne przypadki będą wypalane gorącym żelazem" - mówił szef resortu 30 stycznia w radiowej Jedynce. Zakład ubojowy w Ostrowi Mazowieckiej zamknięto, cofnięto mu uprawnienia, a zabezpieczone mięso będzie zutylizowane.

Przeczytaj też: Chore krowy przerabiane na kiełbasy, to problem od dawna zamiatany pod dywan

Mięso z chorych lub padłych krów przerabiane w mazowieckim zakładzie zostało zabezpieczone i przebadane, nie stwierdzono zagrożeń biologicznych - przekonują rządowe służby. Według przekazanych w czwartek informacji, mięso i jego przetwory mogą być spożywane. "Jednak są wycofywane z obrotu, gdyż pochodzą z uboju, który był prowadzony niezgodnie z obowiązującymi przepisami prawa". Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk oraz Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas odpowiadali wczoraj na pytania dziennikarzy.

- Był to proceder nielegalny, prowadzony w nocy, w momencie, kiedy nie było nadzoru weterynaryjnego – podkreślił Paweł Niemczuk. Mówił o wzmożonych, niezapowiadanych kontrolach wszystkich rzeźni na terenie Polski. Pojawiają się pomysły obowiązkowego całodobowego monitoringu w ubojniach.

Eksperci Komisji Europejskiej skontrolują polskie ubojnie:

Ministerstwo: Zarówno zakład ubojowy, jak i właściciele gospodarstw, którzy sprzedawali chore zwierzęta, poniosą odpowiedzialność karną. Policja prowadzi postępowanie wyjaśniające. Prokuratura będzie stawiała zarzuty w tej sprawie.

– Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi bieżący monitoring, zwiększyliśmy nadzór nad tym, co się dzieje w detalu. Nie mamy w tej chwili żadnego stanu zagrożenia. Bardzo precyzyjnie badamy mikrobiologicznie to, co się w tej chwili znajduje w handlu. Jesteśmy bezpiecznym krajem – mówił 31 stycznia Jarosław Pinkas. Mięso, które trafiło na rynek zostało zlokalizowane i jest wycofywane z obrotu.

Dokąd trafia polska wołowina? Główne kierunki eksportu nieprzetworzonej wołowiny w Polski (dane styczeń - paździenrik 2018):

  • Włochy - 65,9 tys. t
  • Niemcy - 42,7 tys. t
  • Turcja - 33,6 tys. t
  • Hiszpania 26,9 tys. t
  • Holandia 26,1 tys. t
  • Francja 21,6 tys. t
  • Wielka Brytania 15,7 tys. t
  • Izrael 10,1 tys. t
  • Grecja 10 tys. t
  • Czechy 9,7 tys. t

Łączny eksport w tym okresie wyniósł 333,9 tys.t (82,6%), poza UE 58,1 tys. t (17,4%).

"83% polskiego eksportu trafia do krajów UE, głównie Włoch, Niemiec, Hiszpanii, Holandii i Francji (dane za I-X 2018 r.). Znacznie wzrósł eksport do Turcji, która stała się trzecim kierunkiem eksportu" podał na Twitterze Michał Koleśnikow, analityk ekonomiczny sektora rolno-spożywczego.

Koleśnikow: - Polska odpowiada za 14% wewnątrzunijnego handlu mięsem wołowym, co daje nam trzecie miejsce po Holandii i Irlandii. Jesteśmy jednak zdecydowanym liderem w eksporcie poza UE, dzięki dużej sprzedaży do Turcji i Izraela.

Ile bydła hoduje się obecnie w Polsce?

Jakub Olipra, ekonomista Credit Agricole Bank Polska: "W grudniu 2018 r. pogłowie bydła w Polsce zwiększyło się w ujęciu rocznym, czemu sprzyjały zarówno wysokie ceny wołowiny (efekt silnego popytu zagranicznego) jak i mleka (dobra koniunktura na światowym rynku mleka). W kolejnych kwartałach oczekujemy dalszego wzrostu pogłowia".

W grudniu pogłowie bydła liczyło 6 183,3 tys. sztuk, wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W ciągu dwunastu miesięcy odnotowany został wzrost pogłowia młodego bydła w wieku 1-2 lat (o 3,8%) i bydła dorosłego (o 3,3%). Mniej za to było cieląt (0,2%). Biorąc pod uwagę wynik z czerwca, stado ogółem było jednak niższe o 18,1 tys. sztuk (0,3%).

Wideo

Materiał oryginalny: Co dalej po wykryciu nielegalnego uboju? Dokąd trafia polska wołowina? - Gazeta Pomorska

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3