Co oznaczają te numery na jajkach? Które są najlepsze i jak hoduje się kury, które je znoszą?

Strefa Agro
Zastanawiasz się, co oznacza numer na jajkach? Odpowiadamy
Zastanawiasz się, co oznacza numer na jajkach? Odpowiadamy pixabay.com
Jajka przeżywają szczyt zainteresowania w okresie świąt wielkanocnych, ale sięgamy po nie przez cały rok. Jak wybrać najlepsze i jak rozszyfrować kody na skorupkach? Wyjaśniamy, co znaczą numery na jajach.

- Słyszałam, że "trójki" są gorsze od tych z niższymi numerami, ale tak to końca nie wiem, o co z tym chodzi. Jedne są hodowane w klatkach, a inne nie. Czy to znaczy, że jak kura nie żyje w klatce, to jajka od niej są ekologiczne? Mój mąż mówi, że dla niego to nie ma znaczenia, bo jajko to jajko i zje każde. Ba! On nawet twierdzi, że to tylko chwyt marketingowy, żeby dać wyższe ceny - mówi Malwina, mieszkanka Bydgoszczy.

Co oznaczają numery na jajkach?

Jak to jest z tymi jajkami? Czy rzeczywiście numery nie mają znaczenia? Z pomocą przychodzi Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, która już kilka lat temu przygotowała przewodnik po numeracji jaj.

W Polsce w ciągu roku produkuje się ok. 10 mld jaj, w tym 1,6 mld to jaja z chowu przydomowego.

"W naszym kraju zapanowała moda na jaja ekologiczne, które jeśli pochodzą z pewnego źródła, na pewno są produktem wysokiej jakości. Warto jednak wiedzieć, że produkty bez certyfikatu mogą być równie wartościowe, a pod pewnymi względami nawet lepsze. Zarówno jaja z chowu konwencjonalnego, jak i ekologicznego oraz wszystkich typów pośrednich, mają swoje wady i zalety", przekonuje SGGW.

Sposób znakowania jaj wyprodukowanych w naszym kraju określa Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (10 lipca 2007 r.).

Na skorupach jajek znajdują się numery, które oznaczają:

  • sposób chowu,
  • kraj pochodzenia,
  • kod województwa,
  • kod powiatu,
  • kod zakresu działalności
  • numer konkretnej fermy.

Czemu to służy? "Dzięki temu w przypadku jakichkolwiek problemów (np. zakażenia jaj „Salmonellą”) odpowiednie służby są w stanie bez trudu dotrzeć do producenta i usunąć ze sklepów całą zainfekowaną partię. Na opakowaniu jaj powinna także znaleźć się ich data przydatności do spożycia. Z obowiązku znakowania zwolnieni są tylko niektórzy mali producenci", podaje SGGW.

Dla konsumenta powiat czy numer fermy ma drugorzędne znaczenie. Kluczowa poza datą ważności jest liczba znajdująca się na początku kodu naniesionego na skorupce - oznacza system chowu kur.

Co oznacza pierwsza liczba numeru na jajkach?

  • „0” - jaja z chowu ekologicznego
  • „1” – z chowu na wolnym wybiegu
  • „2” – z chowu ściółkowego
  • „3” – z chowu klatkowego

W każdym przypadku jest to chów kontrolowany, objęty nadzorem weterynaryjnym. Termin przydatności do spożycia wynosi 28 dni od zapakowania, a czas transportu z kurnika i pakowania nie może być dłuższy niż 3 dni.

Rozszerzmy powyższe informacje o numeracji jaj. Trójki zgodnie z prawem obowiązującym w UE kury nieśne utrzymywane są w klatkach wzbogaconych, w których mogą wykazywać charakterystyczne dla gatunku zachowania takie jak: grzebanie, siedzenie w gnieździe lub na grzędzie, ścieranie pazurów czy kapanie się w piasku. Stosowanie urządzeń starego typu, niespełniających tych wymagań jest w Polsce prawnie zabronione od stycznia 2012 r. W przypadku chowu klatkowego dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających surowce paszowe GMO.

Jajka trójki. Co oznacza numer 3 na skorupce?

Plus "trójek" to wysoka jakość pod względem sanitarnym. Znacznie rzadziej w porównaniu z innymi typami chowu ma tu miejsce zakażenie „Salmonellą”. Zniesione przez kurę jajo od razu trafia na taśmę, którą jest transportowane do pomieszczeń chłodniczych o odpowiednim standardzie sanitarnym. Jaja z nr 3 są zazwyczaj tańsze od pozostałych, chów klatkowy jest najbardziej ekonomiczny.

Jajka z numerem 2

Przechodzimy do "dwójek, czyli jaj od kur z chowu ściółkowego. W tym systemie ptaki mogą się swobodnie poruszać w zamkniętych, pokrytych ściółką pomieszczeniach. W żywieniu dopuszczalne jest stosowanie pasz zawierających GMO, ale podobnie jak w wypadku „trójek”, kury mogą być karmione według systemu wybranego przez producenta.

W chowie ściółkowym więcej czasu upływa od zniesienia jaja do przetransportowania go do chłodni. Większy nakład pracy ludzkiej sprawia, że ich cena jest nieco wyższa.

Jajka jedynki, czyli numer 1 na skorupce

Jajka oznakowane numerem „1” znoszą kury nioski mające dostęp do wyścielonego ściółką pomieszczenia oraz do wybiegu na świeżym powietrzu. To oznacza nieco gorsze warunki sanitarne niż w systemach zamkniętych.

Pełnoporcjowe mieszanki stosowane są w żywieniu kur niosek podobnie jak w systemie chowu klatkowego i ściółkowego. Taki chów wymaga utrzymania odpowiedniej jakości wybiegów, a warunki pogodowe są różne. Przekłada się to na wyższą cenę jaj.

Jajka ekologiczne, czyli numer zero

Przed nami ostatni typ „0” - jaja pochodzące z chowu ekologicznego. Ptaki mają zapewnione takie same warunki jak w wypadku chowu wolnowybiegowego. Zasadnicza różnica tkwi w rodzaju stosowanych pasz – w tym systemie pasze muszą być ekologiczne. Jeśli stado zachoruje i zastosowany zostanie antybiotyk, Wówczas wydłuża się okres karencji i takie jaja nie mogą być sprzedawane z oznakowaniem zawierającym „0”.

Poza wymogami żywieniowymi, sanitarnymi i weterynaryjnymi na cenę wpływa także sezonowość produkcji w tym systemie oraz niewielka liczba gospodarstw ekologicznych utrzymujących kury nioski w stosunku do wciąż rosnącego popytu.

Źródło: SGGW

od 7 lat
Wideo

Kalendarz siewu kwiatów

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera