Co przygotować z maku na święta? Kutia, kluski z makiem, makowiec i chleb. Proste dania na Wigilię

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Kutia na świątecznym stole to smakowity deser, który osłodzi wcześniej zjedzone potrawy. Warto wcześniej wymoczyć ziarna pszenicy i gotować kilka godzin, aż będą miękkie. Wymoczony i ugotowany mak należy wymieszać z bakaliami i dodatkami - mogą to być migdały, orzechy, rodzynki, suszone owoce czy nawet skórki pomarańczy. Dodać wcześniej przygotowaną pszenicę, wzbogacić przyprawami i połączyć w jedną masę. Dla lepszego efektu można dodać kilka łyżeczek śmietanki kremówki.
Kutia na świątecznym stole to smakowity deser, który osłodzi wcześniej zjedzone potrawy. Warto wcześniej wymoczyć ziarna pszenicy i gotować kilka godzin, aż będą miękkie. Wymoczony i ugotowany mak należy wymieszać z bakaliami i dodatkami - mogą to być migdały, orzechy, rodzynki, suszone owoce czy nawet skórki pomarańczy. Dodać wcześniej przygotowaną pszenicę, wzbogacić przyprawami i połączyć w jedną masę. Dla lepszego efektu można dodać kilka łyżeczek śmietanki kremówki. 123rf/ekramar
Udostępnij:
Choć wizja polnych czerwonych maków pobudza wyobraźnię, to nasze oko i kubki smakowe stawiają bardziej na ten uprawiany w celach konsumpcyjnych. Zwłaszcza w okresie świątecznym niebieskie nasiona z makówki zagoszczą w niejednej potrawie. Z czym więc je się mak? Jak go wykorzystać na święta?

Mak jako roślina pięknie ozdabia polskie tereny, z kolei mak jako przyprawa to bogactwo nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także intrygujących smaków.

Rodzaje i wykorzystanie maku

Mak znajduje wykorzystanie w lekach, kosmetologii i kuchni. Choć istnieją różne rodzaje, m.in. mak biały, to najbardziej popularny w przypadku gotowania i przygotowania świąt, jest mak niebieski. Suche ziarna są dostępne praktycznie wszędzie, a sposobów na wykorzystanie mnóstwo.

To też może Cię zainteresować

Mak sam w sobie może być gorzki. Można wprawdzie kupić gotową masę w puszce, ale gospodynie mają na to swoje sposoby. Ziarna warto przepłukać, następnie pomoczyć w mleku i gotować ok. pół godziny. Dla lepszego efektu powstałą zbitą mieszankę warto zemleć na drobnym sitku.

Dania z maku na święta

Masa makowa idealnie sprawdza się do ciast, chleba, strucli, drożdżówek, owsianek, klusek, czy też mas. Nadzienie dobrze łączy się z innymi bakaliami typu rodzynki i orzechy oraz słodkimi akcentami np. miodem.

Na święta na wielu polskich stołach pojawi się kilka makowych akcentów. Nie zabraknie makowca, łazanek z makiem oraz kutii. Jak więc prosto i szybko przygotować smakowite dania w oparciu o szaroniebieskie drobinki?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #2

Rubi

Rubi Ecd 125mm (31965)

390,99 zł193,00 zł-51%
miejsce #3

Metabo

Metabo 600574000

1 709,00 zł905,33 zł-47%
miejsce #5

Metabo

Metabo Nóż strugarski dwustronny 260x18,6x1

229,00 zł145,00 zł-37%
miejsce #6

Einhell

Einhell TC-US 400 4419255

732,50 zł645,00 zł-12%
Materiały promocyjne partnera

Iran coraz dalej od Zachodu i coraz bliżej Rosji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie