Co przygotować z maku na święta? Kutia, kluski z makiem, makowiec i chleb. Proste dania na Wigilię

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Kutia na świątecznym stole to smakowity deser, który osłodzi wcześniej zjedzone potrawy. Warto wcześniej wymoczyć ziarna pszenicy i gotować kilka godzin, aż będą miękkie. Wymoczony i ugotowany mak należy wymieszać z bakaliami i dodatkami - mogą to być migdały, orzechy, rodzynki, suszone owoce czy nawet skórki pomarańczy. Dodać wcześniej przygotowaną pszenicę, wzbogacić przyprawami i połączyć w jedną masę. Dla lepszego efektu można dodać kilka łyżeczek śmietanki kremówki.
Kutia na świątecznym stole to smakowity deser, który osłodzi wcześniej zjedzone potrawy. Warto wcześniej wymoczyć ziarna pszenicy i gotować kilka godzin, aż będą miękkie. Wymoczony i ugotowany mak należy wymieszać z bakaliami i dodatkami - mogą to być migdały, orzechy, rodzynki, suszone owoce czy nawet skórki pomarańczy. Dodać wcześniej przygotowaną pszenicę, wzbogacić przyprawami i połączyć w jedną masę. Dla lepszego efektu można dodać kilka łyżeczek śmietanki kremówki. 123rf/ekramar
Udostępnij:
Choć wizja polnych czerwonych maków pobudza wyobraźnię, to nasze oko i kubki smakowe stawiają bardziej na ten uprawiany w celach konsumpcyjnych. Zwłaszcza w okresie świątecznym niebieskie nasiona z makówki zagoszczą w niejednej potrawie. Z czym więc je się mak? Jak go wykorzystać na święta?

Mak jako roślina pięknie ozdabia polskie tereny, z kolei mak jako przyprawa to bogactwo nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także intrygujących smaków.

Rodzaje i wykorzystanie maku

Mak znajduje wykorzystanie w lekach, kosmetologii i kuchni. Choć istnieją różne rodzaje, m.in. mak biały, to najbardziej popularny w przypadku gotowania i przygotowania świąt, jest mak niebieski. Suche ziarna są dostępne praktycznie wszędzie, a sposobów na wykorzystanie mnóstwo.

To też może Cię zainteresować

Mak sam w sobie może być gorzki. Można wprawdzie kupić gotową masę w puszce, ale gospodynie mają na to swoje sposoby. Ziarna warto przepłukać, następnie pomoczyć w mleku i gotować ok. pół godziny. Dla lepszego efektu powstałą zbitą mieszankę warto zemleć na drobnym sitku.

Dania z maku na święta

Masa makowa idealnie sprawdza się do ciast, chleba, strucli, drożdżówek, owsianek, klusek, czy też mas. Nadzienie dobrze łączy się z innymi bakaliami typu rodzynki i orzechy oraz słodkimi akcentami np. miodem.

Na święta na wielu polskich stołach pojawi się kilka makowych akcentów. Nie zabraknie makowca, łazanek z makiem oraz kutii. Jak więc prosto i szybko przygotować smakowite dania w oparciu o szaroniebieskie drobinki?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie