1/10
Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku,...
fot. Tomasz Bołt/ archiwum

Dynia, sprowadzona została do Europy dopiero w XV wieku, jednak bardzo szybko zyskała liczne grono miłośników. Zajadali się nią zarówno chłopi, jak i przedstawiciele wyższych klas. Jej szerokie zastosowanie cenione jest po dziś dzień.

Racuchy z dyni
Składniki:
3 szklanki startej dyni
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki
sól ,pieprz
olej

Wykonanie:
Miąższ dyni zetrzeć na tarce. Wymieszać z mąką, jajkiem, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.

Można dodać także tartą cebulkę. Znakomicie smakują z sosami, solą, a nawet cukrem. Są chrupiące i po prostu pyszne - zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do mięs.
(Katarzyna Kulik)

2/10
Tarta z dynią...
fot. mat.prasowe / Delecta

Tarta z dynią

Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie ciasta kruchego
• 1 jajko
• 100 g zimnej margaryny
• 1‒2 łyżki mąki pszennej do podsypania
Nadzienie:
• 700 g dyni
• 200 ml śmietany 30%
• 3 żółtka
• 2 łyżki cukru
• 1 łyżka cynamonu
• 0,5 łyżeczki soli
• 1 kopiasta łyżka brązowego cukru
• garść krojonych migdałów

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu). Formę na tartę o średnicy około 24 cm smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia. Mieszankę do wypieku ciasta kruchego szybko wyrabiamy z jajem i margaryną. Formę wyklejamy ciastem i lekko nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia.

Umytą, obraną i pozbawioną pestek dynię kroimy w dużą kostkę. Migdały siekamy nożem na drobne kawałki. W wysokiej misce mieszamy śmietanę, żółtka, cukier i migdały. Masę wylewamy na podpieczony spód tarty. Na krem wykładamy kawałki dyni. Całość posypujemy brązowym cukrem z solą. Tartę zapiekamy w piekarniku przez 30 minut.

Źródło: www.delektujemy.pl

3/10
Ciasto dyniowo - karmelowe...
fot. mat.prasowe / Delecta

Ciasto dyniowo - karmelowe

Składniki:
Ciasto:
• 1 opakowanie kruchego ciasta
• 1 jajo
• 100 g masła
Nadzienie:
• 800 g obranej i pokrojonej dyni
• 125 g serka mascarpone
• 2 jaja
• 120 g cukru trzcinowego
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dekoracja:
• 1 puszka masy krówkowej
• 1 opakowanie migdałów blanszowanych
Przygotowujemy formę do tarty wysmarowaną masłem i wysypaną mąką oraz blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C (bez termoobiegu). Mieszankę do ciasta miksujemy z jajem i masłem, a następnie zagniatamy do połączenia się składników. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut.

Dynię przekrojoną na ćwiartki pieczemy na blasze, do miękkości (około 30-40 minut). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Upieczoną dynię miksujemy blenderem, a następnie dodajemy do niej serek, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz blendujemy. Masę dyniową wylewamy na podpieczony kruchy spód i pieczemy kolejne 50 minut.

Odstawiamy do wystudzenia. Kajmak podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając. Wystudzone ciasto polewamy kajmakiem i dekorujemy posiekanymi migdałami.

Źródło: www.delektujemy.pl

4/10
Dyniowe muffinki z figami...
fot. mat.prasowe / Delecta

Dyniowe muffinki z figami

Składniki:
• 250 g mąki pszennej
• 50g mąki orkiszowej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 170 g cukru
• szczypta soli
• skórka otarta z cytryny
• 2 duże jajka
• 300 g dyni piżmowej
• 50 ml mleka
• 150 g oleju kokosowego
• 120 g pokrojonych orzechów laskowych
• 120 g pokrojonych rodzynek
• 120 g pokrojonych fig
• 1 opakowanie pestek dyni
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180⁰C (bez termoobiegu). Dynię kroimy w plastry i pieczemy około 30 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie, studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy blenderem.
Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i bakalie. W drugiej misce za pomocą rózgi mieszamy jajka, mleko, stopiony olej kokosowy i puree z dyni. Mokre składniki przelewamy do suchych, mieszamy łyżką do momentu, gdy nie będzie widać suchej mąki.
Przygotowujemy formę do muffinek wykładając papilotkami do których wylewamy ciasto, a wierzch posypujemy pestkami dyni. Całość wstawiamy do piekarnika na około 20 minut, pieczemy do suchego patyczka.

Źródło: www.delektujemy.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą

Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą

Wielkie fermy i nieznośny odór. Co zrobić z tym problemem?

Wielkie fermy i nieznośny odór. Co zrobić z tym problemem?

Odkryj fascynujące ciekawostki o polskich lasach! Ile średnio mają lat?

Odkryj fascynujące ciekawostki o polskich lasach! Ile średnio mają lat?

Zobacz również

Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą

Czas na zakupy! Ceny warzyw na targowiskach przed Wielkanocą

Legendarne Ursusy na sprzedaż. Ile kosztują?

Legendarne Ursusy na sprzedaż. Ile kosztują?