Co zrobić z mąki, jeśli nie chleb? Np. pizzę, podpłomyk, leniwe, pierogi czy naleśniki

Strefa Agro
pixabay.com/NickyPe
Mąka może być początkiem wielu dań i przekąsek. Jeśli macie ochotę na przygotowanie z niej czegoś własnoręcznie, to mamy dla was kilka podpowiedzi i prostych przepisów. Mąka to nie tylko chleb i makaron. Na kolację można z niej zrobić podpłomyk, a na obiad np. tradycyjne pierogi, leniwe czy naleśniki.

Niezależnie od tego, jaką mąkę masz akurat w domu, z każdej można zrobić coś pysznego. Mąka to produkt, który powstaje z rozdrobnienia zbóż, zależnie od tego przemiału, mamy różne typy mąk. Im wyższa liczba typu mąki, tym więcej składników łupiny i tym samym więcej witamin, błonnika i składników mineralnych. Nie każda mąka nadaje się do wszystkiego.

Co można zrobić z mąki? Sprawdź, jaką masz w domu

I tak na przykład mąka pszenna typu 450 (tortowa) będzie świetna do wypieków: ciast, biszkoptów, rogalików, naleśników. Typu 550 jest rekomendowana do wyrobu ciast drożdżowych, pączków, ciastek, a także chleba. Mąka żytnia typu 580 znajdzie zastosowanie w wypieku chleba i wyrabianiu makaronu. Z kolei żytnia typu 2000 najczęściej jest stosowana do chleba i żurku (można zrobić na niej zakwas).

Potrawy z wykorzystaniem mąki - przykłady

  • kluski
  • pyzy
  • kopytka
  • knedle
  • pierogi
  • bułki drożdżowe z nadzieniem - na słodko (np. powidła) lub z mniejszą ilością cukru wytrawnie (np. pizzowe z pieczarkami i serem)
  • naleśniki
  • podpłomyk
  • ciasteczka lub ciasto np. marchewkowe
  • muffiny na słodko lub wytrawne
  • pizza
  • chałka

To tylko kilka przykładów zastosowań mąki. Przepisy na te i inne dania znajdziecie w książkach kucharskich i na internetowych blogach. Dwa poniżej:

Przepis na dania z mąki - na początek leniwe, czyli niby pierogi, ale bez lepienia

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu
  • 3 jaja
  • 3 łyżki masła (najlepiej miękkiego)
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 szczypty soli

W misce rozcieramy widelcem twaróg, dodajemy masło i żółtka i rozcieramy, możemy użyć miksera. Ubijamy białka z 2 łyżkami cukru i dodajemy stopniowo, cały czas mieszając, do masy twarogowej. Na koniec do miski trafia mąka. Łyżką lub dłonią łączymy w gładkie ciasto. Formujemy w kulkę, z której odrywamy kawałem, rolujemy, dłonią spłaszczamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Ciasto będzie się kleiło, dlatego co chwila podsypujemy mąką. Na koniec gotujemy we wrzątku (lekko osolonym) przez 3 minuty. Gdy leniwe wypłyną, mogą trafić na sitko, a potem na talerz. Leniwe kluski, nazywane też leniwymi pierogami można polać rozpuszczonym masłem i posypać grubym cukrem.

Prosta i zawsze pyszna pizza - przepis na wykorzystanie mąki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży (czyli 1 opakowanie)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki wody (ok. 375 ml)

Jak zrobić pizzę? Krok po kroku

  1. Nasze prace zaczynamy od dodania drożdży do wody. Ma być ciepła, ale nie gorąca. Do tego samego naczynia trafia cukier. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i zostawiamy. Jeśli po 10 min na wierzchu pojawiła się piana, nasze drożdże pracują, a my możemy działać dalej. Czasem trzeba zaczekać kilka minut dłużej, cierpliwości.
  2. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i wlewamy nasz drożdżowy roztwór. Mieszamy łyżką lub widelcem, a kiedy jest już lepiące, przekładamy na stolnicę/blat i wyrabiamy dłońmi przez 10-15 minut. Im dłużej, tym powinno mniej się kleić. W razie problemów podsypujemy mąką.
  3. Rozwałkowujemy ciast o na pizzę lub rozciągamy dłońmi na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
  4. Co układam na wierzchu? Zależy tylko od was. Można użyć domowego przecieru pomidorowego, passaty albo zmiksować z dodatkiem soli, pieprzu i oregano pomidory z puszki. Smarujemy typ pizzę i układamy dowolne składniki: np. mięso z kurczaka, które zostało nam z obiadu, oliwki, paprykę, ser.
  5. Pizza trafia do pieca nagrzanego do 240-250 stopni na ok. 9 minut. I już!

To Cię może też zainteresować

Bardzo prostym daniem do zrobienia jest podpłomyk. Do miski trafia mąka (np. pół szklanki pszennej i pół szklanki pełnoziarnistej - można użyć samej pszennej) woda (ok. pół szklanki) i pół łyżeczki soli oraz 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Mieszamy i lepimy z tego kulkę. Nie chce się uformować - potrzeba więcej wody, klei się - więcej mąki. Dzielimy na 2 porcje i rozwałkowujemy. Kładziemy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy jedna strona się zarumieni, przekładamy na drugą i na upieczonej rozsmarowujemy np. koncentrat pomidorowy, kładziemy szynkę i ser. Gdy się rozpuści, a spód brązowieje, zdejmujemy.

Na podpłomyku można ułożyć dowolne składniki.

Jak zrobić makaron?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Co zrobić z mąki, jeśli nie chleb? Np. pizzę, podpłomyk, leniwe, pierogi czy naleśniki - Gazeta Pomorska