Spis treści
Polacy lubią na słodko! Przeciętny Polak w ciągu roku zjada ponad 40 kg cukru w różnych formach, również tych przetworzonych. I chociaż można odnotować spadek, ponieważ w 2018 roku było to 47 kg na osobę, a w 2020 r. – 42,7 kg, to wciąż jest to zdecydowanie za dużo. Taka ilość cukru odbija się na naszym zdrowiu. A co ze środowiskiem? Jaki wpływ na planetę ma produkcja cukru?
Cukier trzcinowy
Cukier jest najczęściej uprawianą rośliną uprawną na świecie, ale w dużej mierze wykorzystuje się go do produkcji biopaliw i biotworzyw, zamiast do słodzenia żywności.
Skutki uprawy cukru różnią się w zależności od lokalizacji, ale wyprodukowanie 1 kilograma rafinowanego cukru wymaga średnio 1782 litrów wody. W miejscach, gdzie nadal spalane są resztki pożniwne, tona cukru wytwarza około 241 kg ekwiwalentu dwutlenku węgla.
Monouprawa trzciny cukrowej wymaga znacznych nakładów chemicznych, które przyczyniają się do zanieczyszczenia wody. Uprawa cukru jest również pracochłonna, a do tego plantacje cukru od Ameryki Środkowej po Azję Południowo-Wschodnią są oskarżane o naruszenia prawa pracy i handel ludźmi.
Buraki cukrowe
Buraki cukrowe mają wiele takich samych problemów, jak cukier trzcinowy, ale te warzywa są mniej wodochłonne. Plusem jest to, że buraki mogą rosnąć przy mniejszej ilości środków chemicznych.
Średnio 1 kg cukru z buraków wymaga 920 litrów wody.
W Stanach Zjednoczonych zakłady przetwórstwa buraków znajdują się wśród 20 największych trucicieli w kraju, obok rafinerii ropy naftowej, firm wydobywczych i producentów chemikaliów. Polska znajduje się wśród największych producentów cukru w Unii Europejskiej.
Syrop kukurydziany
Wyprodukowanie 1 kg syropu kukurydzianego wymaga więcej wody niż równoważna ilość cukru trzcinowego. Ponadto większość kukurydzy uprawianej pod syrop (głównie Stany Zjednoczone) jest modyfikowana genetycznie. Wiele ziem, na których hoduje się kukurydzę, zużywa też więcej środków chemicznych i powoduje więcej erozji i zanieczyszczenia wody niż jakakolwiek inna uprawa.
Warto ograniczyć cukier
Na etykietach żywności znajduje się co najmniej 61 różnych nazw cukru, a większość produktów zawiera wiele rodzajów cukru. Cukier może być ukryty np. pod tymi nazwami: glukoza, fruktoza, galaktoza, sacharoza, laktoza, maltoza, dekstroza, skrobia, maltodekstryna, słód jęczmienny, syropy: glukozowy, glukozowo-fruktozowy, z agawy, klonowy, daktylowy, ryżowy, kukurydziany, miód, karmel, cukier: buraczany, inwertowany, trzcinowy, brązowy, winogronowy, sok owocowy, zagęszczony sok owocowy, koncentrat soku. Te nazwy oznaczają cukry proste dodane do produktu.
Rozpoznawanie oznaczeń na etykietach staje się obowiązkiem, jeśli chcemy uniknąć niechcianych składników. Im mniej cukru będziemy zjadać, tym większa szansa na ograniczenie emisji i zużycia wody z ich produkcji. Jednak, aby było to możliwe, zmiany powinniśmy zacząć już teraz.
Zmniejszenie śladu węglowego będzie łatwiejsze i zdrowsze, jeśli zastąpimy żywność o wysokiej zawartości cukru zdrowszą alternatywą. Szukajmy więc produktów z najmniejszą ilością dodanego cukru, niezależnie od rodzaju. I kiedy tylko jest to możliwe, jedzmy świeżą, pełną żywność zamiast pakowanych, przetworzonych produktów spożywczych.
Źródło: Earth911
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?