Cukrownia w Środzie Wielkopolskiej przerobi więcej buraków. To dobra wiadomość dla plantatorów

Monika Kaczyńska
Większa ilość przerabianych buraków to obok znaczących oszczędności energii skutek modernizacji cukrowni w Środzie Wielkopolskiej
Większa ilość przerabianych buraków to obok znaczących oszczędności energii skutek modernizacji cukrowni w Środzie Wielkopolskiej Piotr Robakowski
Większa ilość przerabianych buraków to obok znaczących oszczędności energii skutek modernizacji cukrowni w Środzie Wielkopolskiej. We wtorek zostały oficjalnie zaprezentowane efekty wartych 260 mln zł inwestycji. To jedna z trzech cukrowni w Wielkopolsce należących do koncernu Pfeifer&Langen. Modernizacja oznacza też wzrost areału uprawy buraków cukrowych na potrzeby zakładu o około 15 tysięcy hektarów.

Cukrownia w Środzie Wielkopolskiej została gruntownie zmodernizowana. Będzie mogła produkować więcej cukru, co oznacza dobrą wiadomość dla plantatorów. Właściciel cukrowni, koncern Pfeifer&Langen chce zawalczyć o lepszą pozycję zarówno na rynku krajowym, jak i europejskim.

Jest to możliwe dzięki ubiegłorocznemu zniesieniu kwot cukrowych. Obowiązywały one w Unii Europejskiej 50 lat. Dzięki tej decyzji Polska, jak i inne kraje UE mogą stanąć do równej konkurencji na rynku.

- To była długo oczekiwana decyzja - przyznaje Piotr Janiec członek zarządu Pfeifer & Langen.- Nasza firma nie była tutaj wyjątkiem. Modernizacja cukrowni w Środzie jest jednym z elementów długofalowej strategii rozwoju.

260 mln złotych pozwoliło zmodernizować linię produkcyjną tak, by zwiększyć zdolności przerobowe cukrowni z 7,5 tys. ton do 12 tys. ton buraków na dobę. Powstał także supernowoczesny magazyn wysokiego składowania. - Jest on w pełni zautomatyzowany - podkreśla Piotr Janiec. - Cała jego obsługa odbywa się bez udziału pracy ludzkiej.

Sprawdź też: Rogale świętomarcińskie. Zobacz, jak się je robi!

Nowoczesna pakownia, wydajna hala spedycyjna z ośmioma rampami załadunkowymi, a także zbiorniki soku gęstego czy inwestycje w rozwiązania energetyczne poprawią efektywność cukrowni. Te ostatnie obniżyły zużycie energii z 200 kWh na tonę buraków do 136 kWh/tb.

- Dzięki unowocześnieniu cukrowni w Środzie Wielkopolskiej nie tylko podnosimy swoją atrakcyjność na europejskim rynku, ale również zacieśniamy współpracę z lokalnymi rolnikami – podkreśla prezes zarządu Pfeifer & Langen Polska dr Roman Kubiak.

– Poza tym tworzymy nowe miejsca pracy, znajdujemy kolejnych partnerów wśród przedsiębiorców w Środzie i całej Wielkopolsce. Zyska na tym cały nasz region. Chciałbym zwrócić uwagę, że w tworzenie i następnie wdrażanie projektów przebudowy byli w znacznym stopniu zaangażowani nasi pracownicy, którzy wykazali się entuzjazmem, nieszablonowym podejściem i dużym zdeterminowaniem podczas całego procesu - dodaje.

Pfeifer & Langen działa w Polsce od 23 lat. Jest właścicielem trzech wielkopolskich cukrowni: w Środzie Wielkopolskiej, w Miejskiej Górce i w Gostyniu. Zatrudnia około 600 pracowników, liczba współpracujących z koncernem plantatorów buraków to około 5,5 tysiąca. Firma współpracuje też z 500 przedsiębiorstwami różnych branż.

Cukiernicy z Petersburga sprzedają lizaki z podobizną Marii Szarapowej:

Źródło: RUPTLY

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo

Materiał oryginalny: Cukrownia w Środzie Wielkopolskiej przerobi więcej buraków. To dobra wiadomość dla plantatorów - Głos Wielkopolski