Cukrownia w Środzie Wielkopolskiej została gruntownie zmodernizowana. Będzie mogła produkować więcej cukru, co oznacza dobrą wiadomość dla plantatorów. Właściciel cukrowni, koncern Pfeifer&Langen chce zawalczyć o lepszą pozycję zarówno na rynku krajowym, jak i europejskim.
Jest to możliwe dzięki ubiegłorocznemu zniesieniu kwot cukrowych. Obowiązywały one w Unii Europejskiej 50 lat. Dzięki tej decyzji Polska, jak i inne kraje UE mogą stanąć do równej konkurencji na rynku.
- To była długo oczekiwana decyzja - przyznaje Piotr Janiec członek zarządu Pfeifer & Langen.- Nasza firma nie była tutaj wyjątkiem. Modernizacja cukrowni w Środzie jest jednym z elementów długofalowej strategii rozwoju.
260 mln złotych pozwoliło zmodernizować linię produkcyjną tak, by zwiększyć zdolności przerobowe cukrowni z 7,5 tys. ton do 12 tys. ton buraków na dobę. Powstał także supernowoczesny magazyn wysokiego składowania. - Jest on w pełni zautomatyzowany - podkreśla Piotr Janiec. - Cała jego obsługa odbywa się bez udziału pracy ludzkiej.
Sprawdź też: Rogale świętomarcińskie. Zobacz, jak się je robi!
Nowoczesna pakownia, wydajna hala spedycyjna z ośmioma rampami załadunkowymi, a także zbiorniki soku gęstego czy inwestycje w rozwiązania energetyczne poprawią efektywność cukrowni. Te ostatnie obniżyły zużycie energii z 200 kWh na tonę buraków do 136 kWh/tb.
- Dzięki unowocześnieniu cukrowni w Środzie Wielkopolskiej nie tylko podnosimy swoją atrakcyjność na europejskim rynku, ale również zacieśniamy współpracę z lokalnymi rolnikami – podkreśla prezes zarządu Pfeifer & Langen Polska dr Roman Kubiak.
– Poza tym tworzymy nowe miejsca pracy, znajdujemy kolejnych partnerów wśród przedsiębiorców w Środzie i całej Wielkopolsce. Zyska na tym cały nasz region. Chciałbym zwrócić uwagę, że w tworzenie i następnie wdrażanie projektów przebudowy byli w znacznym stopniu zaangażowani nasi pracownicy, którzy wykazali się entuzjazmem, nieszablonowym podejściem i dużym zdeterminowaniem podczas całego procesu - dodaje.
Pfeifer & Langen działa w Polsce od 23 lat. Jest właścicielem trzech wielkopolskich cukrowni: w Środzie Wielkopolskiej, w Miejskiej Górce i w Gostyniu. Zatrudnia około 600 pracowników, liczba współpracujących z koncernem plantatorów buraków to około 5,5 tysiąca. Firma współpracuje też z 500 przedsiębiorstwami różnych branż.
Cukiernicy z Petersburga sprzedają lizaki z podobizną Marii Szarapowej:
Źródło: RUPTLY
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?