Cytryna nie tylko w kuchni. Pomoże w porządkach i pielęgnacji urody. Sprawdź 17 pomysłów na wykorzystanie tego owocu

Justyna Madan
Justyna Madan
Cytryna daje nam wiele możliwości, nie tylko spożywczych, ale jest również idealnym produktem do ekologicznych porządków.
Cytryna daje nam wiele możliwości, nie tylko spożywczych, ale jest również idealnym produktem do ekologicznych porządków. unsplash.com
Jest takie powiedzenie: kiedy życie daje ci cytryny, zrób z nich lemoniadę. Ale prawda jest taka, że z cytryn można wycisnąć dużo więcej niż sok czy skórkę do ciasta. Za pomocą cytryn wyczyścimy zaskakująco wiele miejsc w naszym domu, wykorzystamy je też do domowych zabiegów kosmetycznych. Sprawdź, jak możesz wykorzystać cytryny w domu.

Spis treści

Za pomocą jednej cytryny możesz pozbyć się nieprzyjemnych zapachów, rozjaśnić plamy na ubraniach i posprzątać swój dom od góry do dołu! Chcesz dodać blasku garnkom i patelniom, wypolerować stół w jadalni lub usunąć plamę z rdzy? Zamiast chemicznych produktów, po prostu weź cytrynę.

Zobacz: Do tego wykorzystasz sok z cytryny

Cytryna ma właściwości antybakteryjne, ale nie jest środkiem dezynfekującym. Jeśli chcesz usunąć bakterie z powierzchni, sięgnij po silniejszy środek.

Jak myć cytryny, żeby pozbyć się zanieczyszczeń?

Jeżeli planujemy zjeść tylko miąższ, a skórkę wykorzystać np. do sprzątania, wystarczy cytryny umyć w ciepłej wodzie - 60-70 st. C., najlepiej z pomocą szczoteczki. Można też użyć płynu do mycia naczyń. To pomoże pozbyć się części substancji, które znajdują się na skórce. Jeśli jednak chcemy zjeść również skórkę, robiąc z niej np. kandyzowany przysmak, trzeba umyć ją dużo dokładniej, ponieważ część substancji na skórce pomarańczy nie rozpuszcza się w wodzie.

- Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów - wyjaśnia Akademia Dobrego Smaku SGGW.

Nie wyrzucaj skórki cytryny. Wykorzystaj ją

Zarówno skórkę cytryny, jak i cały owoc można wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w domu oraz ogrodzie. W przypadku gotowania, warto wybrać cytryny ekologiczne, ale i tak dokładnie wyszorować skórkę według powyższych instrukcji, natomiast do sprzątania czy domowego odświeżacza powietrza, nie trzeba poświęcać jej tyle czasu.

od 12 lat
Wideo

Dobre i złe sąsiedztwo grochu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera