Spis treści
Ceny faworków szokują. Nawet 100 zł za kilogram?
Wiemy już, że ceny pączków szaleją, a sami cukiernicy przewidują, że 4-5 zł za przysmak to średnia cena. Na to, że tłusty czwartek 2023 jest wyjątkowo drogi, mają wpływ m.in. ceny mąki i wysokie rachunki za energię. Podobnie większych cen możemy spodziewać się w sektorze faworków. Koszty produkcji poniekąd zmuszają producentów do podnoszenia stawek.
Faworki w piekarniach i cukierniach sprzedawane są na wagę. Do klienta należy sprawdzanie gramatury na winietce, niektóre punkty podają cenę za kilogram, niektóre za 100 lub 500 g. Zdarza się też, że można kupić gotowe boksy pełne słodkości.
Tyle kosztują faworki; w gramach lub kilogramach
W jednym ze znanych warszawskich lokali za 500 g chruścików trzeba zapłacić 90 zł, finalnie więc 1 kg to koszt 180 zł. W regionalnych cukierniach i piekarniach ceny są niższe, ale rozstrzał jest dość spory. W Katowicach nasz czytelnik zwrócił uwagę na 79 zł/kg. Z kolei w Krakowie w zależności od miejsca, ceny są różne, 72 zł/kg, 90 zł/kg, gdzieniegdzie powyżej 100 zł. W Gdańsku większość cukierni oferuje gotowe pudełka o wadze 100-200 g, ceny wahają się od 15 do 20 kilku złotych. Po przeliczeniu na 1 kg ceny wynoszą ponad 100 zł, maksymalnie 150 zł. Znacznie taniej wychodzą faworki w marketach, ceny wahają się od 45 do 60 zł/kg, ale wielu klientów twierdzi, że ich jakość nie jest taka, jak w dedykowanych lokalach.
Czy da się kupić tanio? Da, trzeba tylko trafić na lokal z satysfakcjonującą ceną lub ofertą. Wielu producentów ogłasza się też w sieci, zbierając wcześniej zamówienia na faworki. Można więc znaleźć godne uwagi stawki, przykładowo:
- Kutno - 75 zł/kg;
- Warszawa - 80 zł/kg;
- Kłodowa - 60 zł/kg;
- Olkusz - 49 zł/kg;
- Ostrów Wielkopolski - 76 zł/kg.
Z czego powstaje ciasto na faworki?
Smażone wypieki to zawsze znak rozpoznawczy pierwszych miesięcy nowego roku. Gospodynie do przygotowania polecają smalec, od lat ten tłuszcz zapewnia chrupkość i smak pączków czy faworków. O ile przy drożdżowych kulach można pobawić się smakami nadzienia, o tyle przy chruścikach króluje prostota. Ciasto z mąki, żółtek, śmietany i spirytusu, a do tego posypka w postaci pudru.

Mięso z laboratorium nie dla Włochów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?