Czeremcha - mało znana roślina o wielu właściwościach. Zwana lokalnie trzemchą, smrodynią i śliwką kocierpką. Co można z niej przyrządzić?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Czeremcha znana jest pod kilkoma nazwami: trzemchą, smrodynią, śliwką kocierpką albo czeremuchą. Roślina rośnie dziko, a jej owoce mają w sobie mnóstwo witaminy C, wapnia, błonnika i wielu innych składników odżywczych.
Czeremcha znana jest pod kilkoma nazwami: trzemchą, smrodynią, śliwką kocierpką albo czeremuchą. Roślina rośnie dziko, a jej owoce mają w sobie mnóstwo witaminy C, wapnia, błonnika i wielu innych składników odżywczych. pixabay.com
Udostępnij:
Czeremcha, zwana inaczej śliwką kocierpką, rośnie dziko na terenie całego kraju. Na wiosnę kusi pachnącymi białymi kwiatami, a jesienią wydaje czerwone owoce. Poza walorami estetycznymi, drzewa i krzewy wykazują mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jak zatem można wykorzystać roślinę w kuchni?

Czeremcha charakteryzuje się silnym zapachem kwiatów i nieco gorzkawym smakiem owoców. Rośliny zazwyczaj rosną dziko w pobliżu akwenów wodnych.

Roślina trująca?

Wielu wciąż żyje w mylnym przeświadczeniu, że roślina ta jest trująca. Owszem, posiada pewne trujące związki w pestkach, ale w takim stopniu, jakim mają je jabłka czy śliwki spożywane przez nas na co dzień. Wystarczy poddać owoce obróbce termicznej, aby wyzbyć się wszelkich pytań i wątpliwości.

Czeremcha – odmiany

Choć jest mnóstwo odmian tej rośliny, najbardziej popularne są dwie:

  • zwyczajna
  • oraz amerykańska.

Obie masowo występują na terenie kraju. Zwyczajna zakwita wiosną, osiąga rozmiary kilku metrów w przypadku krzewów, a kilkunastu w przypadku drzew. Z kolei odmiana amerykańska nazywana jest późną, ze względu na jesienne obrodzenie owoców. Europejskie drzewa, w tym polskie, sięgają do 20 metrów.

To też może Cię zainteresować

Czeremcha – bogactwo witamin

Owoce czeremchy nie są zbyt popularne, a okazuje się, że mają wiele właściwości prozdrowotnych. Małe kuleczki są źródłem witaminy C, wapnia, potasu, błonnika, flawonoidów, kwasu jabłkowego i antyoksydantów. Związki te poprawiają metabolizm, wpływają korzystnie na układ krążenia, a także mogą zapobiegać miażdżycy, cukrzycy, nowotworom i innym chorobom.

Czeremcha – co przygotować

Z czeremchy można przygotować napary, które zmniejszą napięcie i złagodzą bóle, np. miesiączkowe. Suszona hamuje biegunki i wszelkie zatrucia. Owoce, a także liście i kwiaty, mają dobry wpływ na skórę – łagodzą podrażnienia i zapalenia. Wiele naszych babć wykorzystywało korę drzew do naparów o działaniu ściągającym. Taki wywar korzystnie wpływa np. na choroby oczu. Owoce w smaku nieco przypominają aronię. Można z nich przygotować nalewki, dżemy oraz syropy. Warto czeremchę poddawać obróbce i usuwać pestki w celu likwidacji toksycznych związków. Wersja suszona z kolei doskonale sprawdzi się przy leczeniu problemów trawiennych.

Źródło: medonet.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie