Czy pierogi albo barszcz można przygotować wcześniej? Mrożenie niektórych produktów ułatwi organizację świąt

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Co można zamrozić przed świętami? Nie tylko pierogi, uszka i barszcz.
Co można zamrozić przed świętami? Nie tylko pierogi, uszka i barszcz. 123rf/gpointstudio
Jak ułatwić sobie przygotowania do świąt Bożego Narodzenia? Mrożąc. Nawet najlepsze gospodynie zawczasu lepią pierogi, aby tuż przed Wigilią oszczędzić sobie stania w kuchni do późnych godzin nocnych. Okazuje się, że wiele dań lub składników można zrobić wcześniej i przechować. Które z nich wytrzymają do Gwiazdki? Jak je odpowiednio zabezpieczyć? Czego lepiej nie poddawać mrożeniu? Sprawdzamy.

Spis treści

Pierogi, barszcz czerwony, karp, kutia, pachnące ciasta – już niedługo te smakołyki zagoszczą na pięknie udekorowanych stołach. Wraz z rodzinami podzielimy się opłatkiem i zasiądziemy do wieczerzy. Ten magiczny czas wymaga od nas poświęcenia. Samodzielnie przygotowując potrawy, oszczędzamy wprawdzie pieniądze, ale musimy się sporo namęczyć.

Organizacja świąt. Mrożenie potraw odciąży gospodynie

Dobre rozplanowanie świąt pod kątem kulinarnym nie ogranicza się do przepisów. Warto też mądrze rozdzielić prace. Jeśli część potraw możemy zrobić wcześniej i zamrozić, dlaczego z tego nie skorzystać? Ta forma przechowywania żywności nie jest niczym nowym, wiele produktów ląduje w zamrażarce i nie traci na tym swoich wartości.

Nie tylko pierogi zamrozisz przed Wigilią

Zbliżające się święta obfitują w gotowe dania postne, na stole pojawiają się też dodatki. W pierwszym i drugim dniu świąt do klasyków kuchni polskiej dołączą wędliny i mięsa. Co więc warto przygotować wcześniej i zamrozić? Oto lista:

  • pierogi,
  • uszka,
  • paszteciki,
  • chleb,
  • wędliny,
  • bulion,
  • barszcz,
  • zupa grzybowa,
  • mak,
  • bigos,
  • warzywa, np. na sałatkę.

W kwestii dań mącznych, czyli pierogów, uszek lub krokietów, od lat trwa spór, czy mrozić produkty surowe, czy też już ugotowane. Oba sposoby są możliwe, dlatego też ostateczną decyzję podejmuje kucharz. Szybciej oczywiście dojdą te poddane wcześniej obróbce cieplnej. Ważne, aby każdą sztukę układać na tacce osobno, unikniemy sklejania, w efekcie nieprzyjemnie rozrywającego się ciasta. Dopiero gdy zamarzną, można je przełożyć do foliowych torebek.

Każdą zupę na święta można przygotować i zamrozić. Sprawdzą się tu pudełeczka lub woreczki strunowe. Nie polecamy szklanych naczyń – mogą popękać w trakcie procesu mrożenia. Po wyjęciu wystarczy tylko dobrze zagrzać. W przypadku bigosu lub dań kapustnych, np. gołąbków lub kapusty z grochem można też wybrać wekowanie, będą się lepiej przechowywać.

Czego lepiej nie mrozić?

Nie każdy produkt nadaje się do zamrożenia, warto o tym pamiętać. Niskie temperatury nie służą nabiałowi, zwłaszcza kremy i majonez nie będą smaczne po wyjęciu z zamrażarki. Sałatka jarzynowa lub wymyślne ciasto z masą? Tego lepiej wcześniej nie robić. Podobnie na konsystencji tracą niektóre warzywa i jajka, czyli składniki sałatek. Ogórki, cebula czy sałata staną się wodniste, a ugotowane żółtka przypominać będą gumę.

Na stole nie może zabraknąć karpia. Czy w wersji smażonej, czy w galarecie, lepiej przygotować go „na świeżo”, a więc maksymalnie dzień, dwa przed.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

Sthor

Sthor 78106

36,98 zł

kup najtaniej

HOTO

Hoto QWLSD008

129,00 zł

kup najtaniej

Yato

YATO YT-82071

314,00 zł

kup najtaniej

Worx

Worx Wkrętak akumulatorowy WX240

239,99 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie