Czy polskie pola nas wykarmią? Poznaliśmy najnowsze dane o stanie zbóż, warzyw i owoców 2022

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Jak podaje GUS, w 2022 roku siew warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju odbył się w zalecanych terminach, lecz w niektórych rejonach był opóźniony od kilku do kilkunastu dni.Opóźnienia dotyczyły przede wszystkim gatunków ciepłolubnych (produkowanych przeważnie z rozsady), takich jak: dynia, ogórek, pomidor, czy papryka.
Jak podaje GUS, w 2022 roku siew warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju odbył się w zalecanych terminach, lecz w niektórych rejonach był opóźniony od kilku do kilkunastu dni.Opóźnienia dotyczyły przede wszystkim gatunków ciepłolubnych (produkowanych przeważnie z rozsady), takich jak: dynia, ogórek, pomidor, czy papryka. Urszula Łobaczewska
Zimna i sucha wiosna opóźniła wegetację roślin, dlatego warzywa i owoce w sprzedaży pojawiają się później. Poznaliśmy najnowsze dane GUS na temat zbóż, rzepaku, warzyw i owoców uprawianych w Polsce w sezonie 2022. - Jeśli chodzi o dostępność żywności, to nie mamy się o co martwić - zapewnia Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. - Jeśli chodzi o ceny, to musimy spodziewać się tego, że ceny żywności będą wyższe - dodaje.

W ostatnich tygodniach szczególnie często podnoszona jest kwestia bezpieczeństwa żywnościowego. Rynek produktów rolno-spożywczych zaburzony najpierw przez pandemię, a teraz przez wojnę budzi większe zainteresowanie z powodu rosnących cen i częściej padającego pytania - czy jedzenia nam wystarczy? Niepokój podbijała wiosenna susza.

Produkcja żywności w Polsce, czyli sytuacja na polskich polach w sezonie 2022

Główny Urząd Statystyczny opublikował Wiosenną ocenę stanu upraw rolnych i ogrodniczych w 2022 roku. Dostępność ma znaczenie dla cen w skupie, a te np. w przypadku zbóż, przełożą się na stawki za mąkę, a następnie ceny chleba, makaronu czy ciast.

  • Wstępnie szacuje się, że w bieżącym roku powierzchnia zasiewów zbóż ozimych jest mniejsza od ubiegłorocznej (po uwzględnieniu powierzchni zaoranej w wyniku uszkodzeń zimowych) i wynosi około 4,4 mln ha (zmniejszenie o ok. 3,1 proc.).
  • Mniej według szacunków jest również rzepaku - zmniejszenie powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku ogółem o około 3,2 proc.
  • Warunki agrometeorologiczne w okresie wiosny były na ogół niekorzystne dla wzrostu i rozwoju roślin, podaje GUS.

GUS zwraca uwagę na przebieg pogody i jej wpływ na uprawy.

Wiosenne chłody z pogłębiającym się w marcu niedoborem opadów deszczu i spadkami temperatury powietrza (w kwietniu przy gruncie miejscami nawet poniżej -6°C), miały wpływ na termin rozpoczęcia siewów warzyw, opóźniały wschody oraz spowalniały tempo wzrostu i rozwoju roślin.

Rzeczoznawcy GUS dodają, że występujące przymrozki obniżały także skuteczność wiosennego zwalczania chwastów na plantacjach ozimin. Na przeważającym obszarze kraju odnotowano znaczne przesuszenie wierzchniej warstwy gruntu, a potrzeby wodne upraw nie były w pełni zaspokojone.

Co z bezpieczeństwem żywnościowym kraju wobec wiosennej suszy?

O bezpieczeństwo żywnościowe kraju pytamy Marcina Wrońskiego z KOWR. Na ile deszcz, który pada w ostatniej dekadzie maja, jest w stanie uratować uprawy, które wiosną dotknęła susza?

- Deszcz pojawił się w dobrym momencie, przełom maja i czerwca to jest taki moment krytyczny - uważa Marcin Wroński.

- Zwróćmy uwagę na to, że wegetacja w tym roku jest opóźniona w stosunku do lat poprzednich. Teraz liczmy jeszcze na deszcz, który będzie w czerwcu i powinien uratować plony w tym roku. Czy mamy szansę na 37 mln ton, jak w roku poprzednim? Ja uważam, że jeszcze wszystko jest do odbudowania.

Z powodu tego opóźnienia m.in. warzywa pojawią się na rynku trochę później.

Marcin Wroński tłumaczy, że era tanich warzyw i owoców skończyła się już kilka lat temu w Polsce. - Jest to głównie spowodowane wzrostem kosztów siły roboczej, której udział jest bardzo duży i potrzebny w warzywnictwie i w ogrodnictwie. Na pewno te owoce będą droższe, ale dostępność będzie zapewniona.

Żywność drożeje o kilkanaście procent. Dane o inflacji za maj 2022

Konsumentów niepokoją kolejne dane o rosnącej inflacji. W maju według szybkiego szacunku żywność rok do roku podrożała o 13,5 proc.

Polski Instytut Ekonomiczny: "W wakacje żywność może drożeć nawet o 20-21%. To efekt globalnych problemów z produkcją – ograniczenia dostaw ze wschodu, niedoboru nawozów oraz suszy. Kolejne kraje ograniczają eksport żywności – ostatnio takie decyzje podjęły Indonezja i Indie". PIE szczytu inflacji spodziewa się w sierpniu na poziomie 15 proc.

Nawet niższy areał daje większą wydajność, więc możemy eksportować żywność

- Mamy dane za I kwartał 2022 roku, to już jest okres, w którym możemy mówić o trendach, jakie możemy mieć i tym bardziej że jest to okres, w którym mamy już ponad miesiąc wojny. W tym okresie zanotowaliśmy 16-procentowy wzrost wartości eksportu - podaje zastępca dyrektora KOWR. - Główny udział w tym eksporcie stanowią mięso i przetwory mięsne. Import też wzrósł, ale nieznacznie. To głównie wynika ze wzrostu cen surowców rolnych na świecie.

Marcin Wroński: - Mamy duży potencjał produkcyjny i praktycznie polskie rolnictwo przez ostatnie 25 lat przeżyło dużą transformację. Spójrzmy na to, że w latach 90. zbieraliśmy ok. 3 ton z hektara pszenicy, dzisiaj 7-8 i więcej. Krowy dawały 3 tys. litrów mleka rocznie, dzisiaj dają 7-8, nawet 11 tys. Nasz potencjał produkcyjny mocno wzrósł, na co nie do końca zwracamy uwagę - wyjaśnia.

Nasz rozmówca dodaje, że nasz przemysł rolno-spożywczy też bardzo mocno się rozbudował i stał się jednym z najnowocześniejszych w Europie.

Z powodu tego późnienia warzywa pojawią się na rynku trochę później.

Marcin Wroński tłumaczy, że era tanich warzyw i owoców skończyła się już kilka lat temu w Polsce. - Jest to głównie spowodowane wzrostem kosztów siły roboczej, której udział jest bardzo duży i potrzebny w warzywnictwie i w ogrodnictwie. Na pewno te owoce będą droższe, ale dostępność będzie zapewniona.

Za wyższe niż dawniej ceny żywności odpowiadają rzecz jasna nie tylko wyższe koszty pracy - zatrudniania pracowników. Ceny żywności nie spadną również z powodu wysokich cen energii. Do czasu, kiedy one nie spadną, trudno o obniżenie cen żywności.

Źródło danych GUS

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie