Wiosenna ocena stanu upraw rolnych i ogrodniczych w 2022 r. wg GUS
Jak podaje GUS, w 2022 roku siew warzyw gruntowych na przeważającym obszarze kraju odbył się w zalecanych terminach, lecz w niektórych rejonach był opóźniony od kilku do kilkunastu dni.
Opóźnienia dotyczyły przede wszystkim gatunków ciepłolubnych (produkowanych przeważnie z rozsady), takich jak: dynia, ogórek, pomidor, czy papryka.
Kondycja drzew i krzewów owocowych
GUS: Kondycja drzew i krzewów owocowych oraz roślin na plantacjach jagodowych na początku okresu wegetacyjnego była dobra. Kwitnienie roślin w części regionów kraju uległo opóźnieniu, jednak przeważnie było obfite i długie. Obloty owadów zapylających cechowały się dostateczną intensywnością, lecz utrzymujący się brak opadów deszczu powodował słabsze zawiązywanie owoców.
Wschody warzyw często były nierównomierne i relatywnie słabe
GUS: Ze względu na niedostateczną ilość opadów i bardzo niską wilgotność gleby notowaną w kolejnych dniach okresu wegetacyjnego, wschody warzyw często były nierównomierne i relatywnie słabe. Jedynie na plantacjach, na których stosowano nawadnianie, problem braku wody był mniej widoczny.
GUS: Warunki atmosferyczne w okresie wschodów roślin sprzyjały stosowanej ochronie chemicznej przed patogenami i szkodnikami, jednak utrudniały przyswajanie składników odżywczych zawartych
w nawozach mineralnych.