Smaku klasycznego żółtego sera nie da się podrobić, ale można poszukać zamienników, które dodadzą charakteru kanapce lub głównemu daniu.
Na ratunek idzie tofu
Tofu to nic innego jak sojowy ser, uwielbiany zwłaszcza przez wegan. Można go przygotować na różne sposoby, sprawdzi się jako zamiennik różnego typu mlecznych serów. Twardą wersję można smażyć, piec, gotować, marynować lub wędzić. Pasuje do makaronów, dań warzywnych, niektórzy przygotowują nawet tofurnik, czyli nowoczesny sernik.
Pestki słonecznika a może nerkowce?
Namoczone pestki lub bakalie posłużą jako pasty. Ich konsystencja może wtedy zastąpić kremowe sery lub też zwykły biały twaróg. Wiele przepisów zakłada użycie ich przy tworzeniu np. ciast.
Czas na kasze
Kasza zamiast twarogu? Czemu nie! W zależności od przygotowywanego dania można użyć zbożowych produktów jako substytutu sera. W połączeniu z mlekiem roślinnym nada się do menu wegańskiego.