1/11
Okazuje się, że posłodzić można nie tylko cukrem. Zobacz,...
fot. GettyImages/fizkes

Okazuje się, że posłodzić można nie tylko cukrem. Zobacz, jakie produkty sprawdzą się jako substytut.

2/11
Dla niektórych te nazwy brzmią dziwnie, ale w smaku nie...
fot. GettyImages/Elmik

Ksylitol i erytrytol

Dla niektórych te nazwy brzmią dziwnie, ale w smaku nie różnią się od klasycznego cukru. Ksylitol pozyskiwany jest z kory brzozy, sprzyja diabetykom, a dodatkowo wykazuje właściwości antygrzybicze. W odróżnieniu od klasycznego cukru może regulować florę bakteryjną jelit, ale nie należy spożywać go za dużo.

Erytrytol wybierany jest ze względu na niską kaloryczność. WHO potwierdziło, że jest bezpiecznym dodatkiem do żywności. Wśród słodzików można go nazwać najzdrowszym. Bezbarwna substancja nie odkłada się jak sacharoza, więc nie zaszkodzi cukrzykom czy alergikom. Trzeba jednak uważać, znaczna ilość może przeczyszczać.

3/11
Na liście zamienników cukru pojawia się stewia, jest to...
fot. 123rf/pheelingsmedia

Stewia

Na liście zamienników cukru pojawia się stewia, jest to biała substancja słodząca, pochodząca z rośliny, dość intensywna, nie trzeba więc dodawać jej w dużych ilościach. Stewia pochodzi z Ameryki Południowej, wykorzystuje się ją nie tylko w branży spożywczej, ale także w kosmetyce. Wśród plusów wymienia się jej zawartość witamin i składników mineralnych. Suszone liście są bogate w węglowodany, białka oraz błonnik. Bak kaloryczności przemawia na korzyść diabetyków i osób na diecie. Wydawałoby się, że słodki preparat może szkodzić zębom, w praktyce nie ma żadnego wpływu na pojawienie się próchnicy.

4/11
Zazwyczaj każdy z nas ma go w domu, z powodzeniem może być...
fot. GettyImages/nitrub

Miód

Zazwyczaj każdy z nas ma go w domu, z powodzeniem może być użyty jako substytut cukru. Nada się do herbaty, kawy, ciast, a nawet deserów. Jedna łyżeczka miodu odpowiada dwóm łyżeczkom cukru, jest więc bardziej kaloryczna. Z czystego cukru nie czerpiemy wartości odżywczych, z miodu możemy. Działa antybakteryjne, pomaga w leczeniu przeziębień, w zależności od rodzaju wpływa też na różne schorzenia. Używając go jako słodzika do gorących napojów, warto pamiętać, że w wysokiej temperaturze traci swoje właściwości. Najlepiej dodawać płyn do ostudzonej filiżanki.

Więcej o miodzie przeczytasz tutaj: https://strefaagro.pl/gryczany-lipowy-lub-wielokwiatowy-kilka-slow-o-miodzie-jak-rozroznic-sztuczny-od-prawdziwego-miod-ma-znaczny-wplyw-na-nasze/ar/c8-16352685

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Jak zyskać szczęście, nawet jeśli nie znasz symboliki podkowy?

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Zobacz również

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

W polskich lasach pierwsze borowiki i maślaki. Pogoda zaskoczyła grzybiarzy

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić