Podczas Międzynarodowych Targów „Smaki Regionów” odbył się finał XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Reginów. Kapituła konkursu przyznała Perły 2017 w kategorii na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.
Z naszego regionu nagrodzone zostały: jesiotr wędzony - Gospodarstwo Rybackie Zielenica; ser kozi widuchowski - Edyta Szczupak, Gospodarstwo Ekologiczne Frykas; chleb szczeciński - Piekarnia Cukiernia Przemysław Wojciechowski; wino z owoców róży dolickie - Bożena i Ryszard Jasz-czowscy, Gospodarstwo Ekologiczne Sedina.
Perłę 2017 w kategorii na najlepszą regionalną potrawę zdobyła przystawka z leszcza z Doliny Dolnej Odry z Gospody Herbu Korab.
- Sukcesem tego dania jest świeża ryba - mówi Małgorzata Dzieciniak z Gospody. - Sama ryba jest robiona metodą gotowania na zimno w soku z cytrusów. Niestety, potrawa jest sezonowa, czyli kiedy jest sezon na leszcza.
Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymała Książnica Pomorska.
Podczas targów odbył się również konkurs o medal targów „Smaki Regionów”, który otrzymali: Gospodarstwo Ekologiczne Folwark Biernów Park Krystyna i Andrzej Hapka za grzyby marynowane z szyszką, Gospodarstwo Rybackie Zielenica Anna Skowrońska za pstrąga wędzonego, P.P.H. Tast Jan Tabiński za pomorskie ciasteczka przyjaźni z Doliny Siedmiu Młynów.
Wyróżnienie otrzymało Gospodarstwo ekologiczne Sedina Bożena i Ryszard Jaszczowscy za kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej.
W tym roku podczas targów „Smaki Regionów” wręczono 20 medali wystawcom z różnych regionów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?