Czym smakuje region? Choćby grzybami z szyszką... [zdjęcia]

Małgorzata Klimczak
Pięć „Pereł”, prestiżowy „Klucz do spiżarni”, trzy medale i wyróżnienie zdobyli zachodniopomorscy wystawcy na targach.

Podczas Międzynarodowych Targów „Smaki Regionów” odbył się finał XVII edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Reginów. Kapituła konkursu przyznała Perły 2017 w kategorii na najlepszy regionalny produkt żywnościowy.

Z naszego regionu nagrodzone zostały: jesiotr wędzony - Gospodarstwo Rybackie Zielenica; ser kozi widuchowski - Edyta Szczupak, Gospodarstwo Ekologiczne Frykas; chleb szczeciński - Piekarnia Cukiernia Przemysław Wojciechowski; wino z owoców róży dolickie - Bożena i Ryszard Jasz-czowscy, Gospodarstwo Ekologiczne Sedina.

Perłę 2017 w kategorii na najlepszą regionalną potrawę zdobyła przystawka z leszcza z Doliny Dolnej Odry z Gospody Herbu Korab.

- Sukcesem tego dania jest świeża ryba - mówi Małgorzata Dzieciniak z Gospody. - Sama ryba jest robiona metodą gotowania na zimno w soku z cytrusów. Niestety, potrawa jest sezonowa, czyli kiedy jest sezon na leszcza.

Klucz do Polskiej Spiżarni otrzymała Książnica Pomorska.

Podczas targów odbył się również konkurs o medal targów „Smaki Regionów”, który otrzymali: Gospodarstwo Ekologiczne Folwark Biernów Park Krystyna i Andrzej Hapka za grzyby marynowane z szyszką, Gospodarstwo Rybackie Zielenica Anna Skowrońska za pstrąga wędzonego, P.P.H. Tast Jan Tabiński za pomorskie ciasteczka przyjaźni z Doliny Siedmiu Młynów.

Wyróżnienie otrzymało Gospodarstwo ekologiczne Sedina Bożena i Ryszard Jaszczowscy za kiszone zielone pomidory na solance kołobrzeskiej.

W tym roku podczas targów „Smaki Regionów” wręczono 20 medali wystawcom z różnych regionów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Czym smakuje region? Choćby grzybami z szyszką... [zdjęcia] - Głos Pomorza