Czym zastąpić olej do smażenia? Nasze babcie korzystały ze smalcu, ale są też inne sprawdzone sposoby

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
Nie powinno się smażyć dwa razy na tym samym oleju.
Nie powinno się smażyć dwa razy na tym samym oleju. pixabay.com
Udostępnij:
Szaleństwo cenowe trwa i coraz częściej pojawia się pytanie, czym zastąpić olej do smażenia? Olej drożeje, znika z półek sklepowych np. u naszych zachodnich sąsiadów. Za butelkę oleju rzepakowego płacimy już ponad 2 razy więcej niż rok temu, a nic nie wskazuje na to, by ceny miały spaść, gdy surowiec w skupie ciągle drożeje. Może czas poszukać innych możliwości?

Zamiast smażenia gotowanie i pieczenie

W smażeniu chodzi o to, by potrawy smażyć, a nie palić. Dlatego trzeba dobrze dobierać tłuszcze, które mają wysoki punkt dymienia. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wskazuje, że do jednorazowego smażenia zaleca się stosować olej rzepakowy niskoerukowy lub oliwę z oliwek.

Dietetycy radzą, by takiego przygotowywania potraw unikać. Najlepsza będzie obróbka żywności na parze, ewentualnie gotowanie lub pieczenie. Kiedy jednak koniecznie chcemy jedzenie smażyć, powinniśmy robić to z jak najmniejszą szkodą dla organizmu. Postanowiliśmy stworzyć listę produktów, które do smażenia sprawdzą się zamiast oleju rzepakowego.

Tłuszcze, którymi zdarza nam się zastąpić olej rzepakowy:

  • masło klarowane,
  • olej słonecznikowy, sojowy, kokosowy,
  • oliwa z oliwek,
  • smalec.

Nie każdy olej będzie miał wszechstronne zastosowanie, o czym piszemy tu:

A gdyby smażyć na patelni beztłuszczowej?

Ciekawym rozwiązaniem, by ograniczyć zużycie oleju będzie patelnia beztłuszczowa. Te wiodących marek kosztują ok. 100-150 zł. Patelnie do smażenia bez tłuszczu producenci dzielą na ceramiczne, granitowe i tytanowe. Ostatnie z wymienionych należą do najdroższych. Najpopularniejsze są patelnie teflonowe ze względu na stosunkowo niską cenę. Według niektórych klasyfikacji nie są jednak zaliczane do beztłuszczowych.

O co chodzi w patelniach beztłuszczowych? Posiadają powłokę non-stick, która ma zapobiegać przywieraniu żywności do powierzchni, nawet jeśli nie znajdzie się na nich tłuszcz.

Olej drożeje i szybko nie przestanie

Na dane z marca trzeba jeszcze kilka dni zaczekać, dlatego sięgamy po wyniki z lutego 2022. Wówczas najbardziej podrożały rok do roku produkty tłuszczowe, bo aż o 66,9 proc. I tak wskazują autorzy raportu "Indeks cen w sklepach detalicznych", szczególnie widoczne jest to w przypadku oleju, który zdrożał o 90,2 proc. Z kolei ceny margaryny do pieczenia poszły w górę o 40,3 proc., a masła – o 36,1 proc.

Jak twierdzą eksperci z UCE RESEARCH (razem z Hiper-Com Poland autorzy przywołanego raportu), w kolejnych miesiącach należy spodziewać się jeszcze większych podwyżek w obrębie najmocniej drożejącej kategorii produktów spożywczych. Wojna między Rosją i Ukrainą wpłynie m.in. na podniesienie cen produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

- Jak już wielokrotnie się mówiło, problem rosnących cen oleju jest globalny - wyjaśnia dr Krzysztof Łuczak, współautor badania z Grupy BLIX.

- Na świecie maleje ilość rzepaku, który służy m.in. do produkcji oleju rzepakowego. Producentów dotknęły też duże susze, przez co zbiory mocno się zmniejszyły. W lutym sytuację pogorszył wybuch wojny za naszą wschodnią granicą. Ukraina to przecież istotny gracz na rynku zbóż i roślin oleistych, a Rosja jest największym eksporterem pszenicy na świecie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Toksyczne warzywa, gdzie jest ich najwięcej?

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie