Dają nie tylko miód, znacznie wpływają na produkcję żywności. Dziś Światowy Dzień Pszczół. Jak zadbać o owady zagrożone wyginięciem?

Katarzyna Zawada
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
20 maja to w kalendarzu Światowy Dzień Pszczół, ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Ten dzień ma uświadomić, jak wiele dają te małe stworzenia. Owady odpowiadają za zapylanie większości roślin. Niestety, wiele z nich wciąż jest zagrożonych wyginięciem. Jak je chronić?

Spis treści

Bez pszczół nie ma żywności. W maju i sierpniu mają swoje święta

Pszczoły mają w Polsce dwa święta. Jak przypomina Natu.Care, 20 maja cały glob obchodzi Światowy Dzień Pszczół, w zaciszu krajowych pasiek świętuje się jeszcze Wielki Dzień Pszczół, który przypada 8 sierpnia.

W Polsce istnieje ok. 460 gatunków pszczół, prawie połowa narażona jest na wyginięcie. Najpopularniejsza jest pszczoła miodna, ale za zapylanie roślin odpowiedzialne są też inne gatunki, np. trzmiele. W samej Europie od pracy owadów uzależnione są zbiory ponad 4000 odmian warzyw. Gdyby przestały zapylać, załamałaby się produkcja żywności.

Produkują miód, zapylają ponad 80 proc. gatunków roślin

Pszczoły nie powinny się kojarzyć tylko z miodem. Wszelkie odmiany kwiatów dają im pokarm, one z kolei zapylają je, co przyczynia się do produkcji żywności, która codziennie ląduje na naszych talerzach.

Niestety, owady często narażone są na szkodliwe substancje w środowisku, także te stosowane przez rolników. Wiadomo, dzisiejsze uprawy i hodowle nie zawsze mogą mieć miejsce bez użycia środków ochrony roślin. Trzeba jednak wiedzieć, jakie wybierać i jak je aplikować. Warto też zadbać o to, aby w ogrodach i na balkonach pojawiały się rośliny miododajne. Wiele miast, zamiast kosić przydrożne pasy zieleni, wysiewa kwiaty, które przyciągają pszczoły.

Zamiast petunii i pelargonii możesz wysiać w skrzynkach rośliny miododajne. Należą do nich na przykład chabry, geranium (czyli bodziszki), groszek (ma przepiękne kwiaty i jest szybkorosnącym pnączem), kocanki, kocimiętka (coś dla kociarzy), koniczyna, kosaćce czy wrzosy, informuje Natu.Care.

Miód dla zdrowia

Pszczelarze mają obecnie ręce pełne roboty. Na bazie wielu roślin może powstać pyszny miód. To, ile zapłacimy za słoik, zależy m.in. od regionu, stanu upraw i kwitnienia kwiatów w danym roku. Każdy płynny produkt ma też swój miesiąc.

CZERWIEC

  • miód rzepakowy,
  • miód wielokwiatowy wiosenny,
  • miód mniszkowy.

LIPIEC

  • miód akacjowy,
  • miód lipowy,
  • miód faceliowy.

LIPIEC/SIERPIEŃ

  • miód gryczany,
  • miód leśny,
  • miód wielokwiatowy letni,
  • miód fasolowy.

SIERPIEŃ

  • miód wrzosowy,
  • miód nawłociowy,
  • miód spadziowy.

Źródła: własne, mat. prasowe

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Strefę Agro codziennie. Obserwuj StrefaAgro.pl!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro