Spis treści
Opieńka w lesie może narobić szkód
- Opieńka to nie tylko smaczny grzyb, zwłaszcza jako farsz w pierogach. To także… największy organizm na świecie – piszą w mediach społecznościowych Lasy Państwowe.
Okazuje się, że mało kto wie, że plecha i ryzomorfy mogą przerastać wiele metrów kwadratowych gleby. Skupiska opieniek szkodzą także lasom – doprowadzają do zgnilizny korzeni drzew.
Gdzie spotkać opieńki?
Jeszcze w latach 80. mówiło się o jednym gatunku opieniek, dziś funkcjonuje ich kilka, choć niełatwo je odróżnić na pierwszy rzut oka. Jak podaje portal grzyby.pl najlepiej zwracać uwagę na włókna na kapeluszu, ilość owocników w wiązce, łuski na spodzie pierścienia oraz podłoże.
- Opieńki to grzyby bardzo pospolite. Wyrastają masowo, zwłaszcza jesienią, na martwym drewnie i na porażonych drzewach, zarówno liściastych jak i iglastych, jako słaby pasożyt (atakują osłabione drzewa, zwłaszcza rosnące w nieodpowiednich dla nich siedliskach) lub silniejszy patogen – czytamy na stronie ekspertów.
Najbardziej popularne są opieńki miodowa i ciemna
Nie bez powodu leśnicy nazwali je szkodnikiem. Opieńki w znacznym stopniu doprowadzają do obumierania drzew. Występują na pniach, konarach i gałęziach drzew zarówno liściastych, jak i iglastych.
- W polskich lasach występuje 5 gatunków opieniek – północna, maczugowata, żółtotrzonowa, miodowa i ciemna – informuje Nadleśnictwo Karwin.
Największą ekspansję ma ta ciemna, a w kraju równie popularna jest miodowa. Trzeba pamiętać, że w przypadku ciemnej jada się wyłącznie kapelusze. To, co je różni, to przede wszystkim kolor. Opieńki miodowe mają złocisty kolor, wysuszoną powierzchnię, zaś ciemne wpadają barwą w brąz, można dostrzec łuski. W sprzedaży od prywatnych zbieraczy kilogram opieniek można dostać za 20-30 złotych. Grzybki można suszyć lub marynować.
Z czym można pomylić opieńki?
Wielu grzybiarzy ceni sobie opieńki, ale przy ich zbieraniu trzeba uważać. Podstawowa zasada – nigdy nie jemy ich na surowo. Dopiero po obróbce nadają się do konsumpcji. Podobnie, jak przy innych grzybach, te także mają swoich leśnych „bliźniaków”. Najbardziej znana jest maślanka wiązkowa – wizualnie bardzo podobna do opieniek. Kolor określa się jako siarkowożółty, jej trzon jest cieńszy i nie ma nic w środku. Maślanek nie zalicza się do grzybów śmiertelnie trujących, jednak ich spożycie mocno narusza układ trawienny – pojawiają się mdłości, biegunka, bóle brzucha. Doświadczeni grzybiarze mówią też, że z opieńką można pomylić łuskwiaka nastroszonego.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM125EMH MilkShake
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
kup teraz

SMEG SMF02PKEU Pastelowy róż
Robot kuchenny Smeg SMF02PKEU, pastelowy różPromoc…
kup teraz

SMEG SMF03PKEU Pastelowy Róż
Rodzina produktówMikser planetarnyMoc (W)800...
kup teraz

SMEG SMF03PBEU Pastelowy błękit
Moc 800 W; Płynna regulacja prędkości; Misa o poje…
kup teraz

Clatronic KM 3709 szary
Robot kuchenny Clatronic KM 3709 1000W Robot kuche…
kup teraz

KitchenAid 5KSM185PSEGR Szary
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
iPolitycznie - Robert Telus o rozwiązaniu problemu zboża - skrót