Spis treści
Dzielenie się opłatkiem rozpoczyna kolację wigilijną
Kiedy na niebie pojawiała się pierwsza gwiazdka, jako nawiazanie do tej betlejemskiej, rozpoczynano wieczerzę wigilijną. Zanim domownicy zasiedli do stołu, w ich dłonie trafiał opłatek, wypiekany z wody i mąki pszennej.
Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu, Instytucja Kultury Województwa Podlaskiego przypomina:
Od najdawniejszych czasów ludzie dzielili się chlebem na znak braterstwa, pokoju, milości i pojednania. Wierzono, że opłatki posiadają wiele właściwości dobroczynnych, przynoszą pomyślność, zapewniają harmonię, zgodę i szczęście rodzinne, opiekę Bożą.
Obdzielano nim oraz resztkami potraw, sianem spod obrusa i słomą ze snopka wszystkie zwierzęta gospodarskie. Istniało przekonanie, że radości Bożego Narodzenia dostąpić winien cały świat, także służące ludziom zwierzęta.
Opłatki były wykorzystywane również we wróżbach ludowych. Kolorowe opłatki były zanoszone w wigilię zwierzętom, a pozostawione kawałki święconego wypieku miały chronić dom przed piorunem i ogniem, podaje Dom Sztuki Ludowej Polart.
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego ma na swojej stronie opracowanie, które rownież opisuje zwyczaj dzielenia się opłatkiem ze zwierzętami:
Tradycją na wsi było, że po kolacji wigilijnej, gospodarze często z dziećmi szli do zagrody i dawali po kawałku kolorowego opłatka wszystkim zwierzętom. Nasi przodkowie wierzyli, że takie zachowanie ochroni zwierzęta domowe przed chorobami. Wskazane było, żeby krowom opłatek dawała kobieta, ponieważ wtedy będą się darzyć i dawać dużo mleka, natomiast innym zwierzętom gospodarz, aby były silne i zdrowe. Opłatek miał chronić zwierzęta również i od czarów.
Tradycja robienia kul z opłatka i kołysek dla Jezuska
Muzeum Wsi Mazowieckiej przypomina o niezwykłych ozdobach świątecznych wykonanych z opłatka.
Na wsiach robiono z nich kołyski dla małego Jezuska i gwiazdy, a także światy. Te ostatnie przybierały formę przestrzennych kul, bądź skomplikowanych fasetowych konstrukcji.
Takie dekoracje z opłatka były ozdobą izby w czasie świąt Bożego Narodzenia. „Wierzono, że dzięki ich obecności w kolejnym roku nie zabraknie w domu chleba, zaś w gospodarstwie przyniosą urodzaj". Przygotowana przez siebie ozdobę gospodyni zawieszała na włosie z końskiego ogona przy belce stropowej, na snopie lub choince, czasem też w oknie.
iPolitycznie - Jeśli KE nas nie posłucha, będziemy żądać rekompensat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?