Spis treści
Mole spożywcze znajdziesz w domowej kuchni
Mole kojarzą nam się z kuchnią. W tym przypadku mówimy o molach spożywczych, warto jednak wiedzieć, że istnieją też te ubraniowe. Zwalczanie nie jest łatwe, ale istnieją domowe sposoby, które pozwolą pozbyć się owadów.
Mole spożywcze bardzo szybko opanowują kuchnię, wizualnie mogą przypominać ćmy. Fachowo nazywa się je mklikami mącznymi i omacnicami spichrzankami. Zazwyczaj są barwy brązowej lub szarej, a rozpiętość skrzydeł może przekraczać 1 cm. Czasem nie zauważymy dorosłych osobników, o ich obecności mogą nas informować cienkie pajęczynki wśród żywności oraz grudki w niektórych produktach. Nie są szkodliwe dla człowieka, nie gryzą i nie atakują ludzi, ale już ich żer mocno zanieczyszcza żywność. Jak wiadomo, konsekwencje spożycia takiego pokarmu mogą być nieprzyjemne w skutkach.
Gdzie żerują mole spożywcze? Zalęgają się bardzo szybko
Samice składają jaja w produktach sypkich, więc kuchnie i spiżarnie stanowią dla moli idealną przestrzeń bytowania. Uwielbiają kasze, makarony, ryże, przyprawy, bakalie lub wszelkie zbożowe pochodne. Jedna może złożyć w nich ponad 100 jaj. Początkowo mole mają formę gąsienic, dopiero potem przekształcają się w większe owady. Nie zawsze jest tak, że do wylęgu dochodzi u nas w domu. Często mimo odpowiedniej czystości w domu, pojawiają się one nieproszone. Przynosimy je do domu wraz z zakupami, dostają się do żywności na etapie produkcji lub wlatują przez uchylone okno.
Widok moli w domu może być nieprzyjemny, ale istnieją domowe sposoby, aby szybko i skutecznie pozbyć się ich z kuchennego królestwa. Zobacz, jakie:

NaM - Podlaskie ligawki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?