"Dobre, smaczne, bo lubuskie. Oblicza tradycji". Muzeum Etnograficzne w Zielonej Górze – Ochli zaprasza w niedzielę, 15 lipca 2018

red.
Impreza odbędzie się w godz. 11.00-17.00
Impreza odbędzie się w godz. 11.00-17.00 Krzysztof Kapica
W niedzielę, 15 lipca, w zielonogórskim skansenie szykuje się prawdziwa kulinarna uczta. Będzie można spróbować lubuskich przysmaków, a także potraw z Indonezji, Macedonii, Serbii i Bułgarii.

Wydarzenie połączone jest z uroczystym otwarciem festiwalu „Oblicza tradycji”. Wystąpią zespoły z Indonezji, Macedonii, Serbii, Bułgarii oraz gospodarz festiwalu: Lubuski Zespół Pieśni i Tańca oraz zespół Hulajniki z Beskidu Żywieckiego. Tradycyjnie już nie zabraknie konkursu solistów “Śpiewacy w Ochli.”

W tym roku tematem przewodnim lubuskich smaków będzie kultura Polesia (na dzisiejszej Białorusi), skąd po wojnie przybyło w do naszego regionu wiele rodzin.

PROGRAM

Scena
10.50 - Występ sygnalistów
11.00 – Przywitanie gości, widzów. Konferansjerzy :- Małgorzata Wower, Jerzy Skrzypczak
11.10 - 11.25 – Lekcja folkloru Polski - Lubuski ZPiT
11.30 – 11.50- Lekcja folkloru Macedonii
11.50 – konkurs z udziałem publiczności
11.55 - 12.15 – Lekcja folkloru Indonezji
12.20 - 12.40 – Lekcja folkloru Serbia
12.45 - 13.05 – Lekcja folkloru Bułgarii
13.10 - 13.30 – Lekcja folkloru Polski – Hulajniki
13.30 - rozpoczęcie konkursu „Śpiewacy w Ochli”
14.45 – 15.15 – Konkurs rzutu podkową - Prowadzi Michał Kiszowara
15.15 - 15.30 - występ zespołu „Mycielinianki”
15.30 - ogłoszenie wyników konkursu „Śpiewacy w Ochli” – Gerard Nowak przewodniczący komisji
15.45 – występ zespołu „Kryniczeńka”.

Działania w terenie
Degustacje potraw przygotowanych i przywiezionych przez zespoły:
10.30 - 14.30 - Polska LZPiT
11.15 - Serbia
11.30 - Indonezja
12.00 - Bułgaria
12.30 - Polska „Hulajniki”
13.00 - Macedonia
- inne:
14.00 – degustacja ziemniaków z parnika
11.00- 17.00 – degustacja racuchów
11.00 – 17.00 – degustacja herbatek ziołowych
11.00 – 16.00 – pokazy kulinarne poleskie
11.00 – 17.00 – kuchni myśliwskiej

Warsztaty i pokazy:
13.00 - Chata z Królowa - „O folklorze Białorusi” – wykład i mini warsztat śpiewu białym głosem. Prowadzenie Katsiaryna Kardash, folklorysta, członek zespołu GUDA.
11.00 - 17.00 - lepienia pierogów, Grażyna Dereń
13.00 i 16.00 - wyrób masła, - Urszula Sudakiewicz
11.00 - 17.00 - ozdabiania pierników,- Dorota Krzywda
11.00 - 17.00 - mielenia mąki – Marta Pohrebny
12.00, 13.00, 14.00, 15.00 - pieczenia chleba,
11.00 - 17.00 - warsztaty rogalikowe – Alicja Bielewicz.

Impreza odbędzie się w godz. 11.00-17.00. Wstęp kosztuje 8 zł.

Czytaj też: Przy redakcji "GL" rosną niezwykłe irysy! [ZDJĘCIA, FILM]

Zobacz wideo: Kabarety Nieroby - nowy projekt Zielonogórskiego Zagłębia Kabaretowego - premiera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo