Dobro planety spoczywa w rękach najmłodszych pokoleń? Pokolenie Z w trosce o klimat ogranicza spożywanie mięsa. Co jeszcze?

OPRAC.:
Justyna Madan
Justyna Madan
Młodzi są świadomi zmian związanych z ociepleniem klimatu, dlatego dużo śmielej niż starsze pokolenia angażują się w ochronę planety.
Młodzi są świadomi zmian związanych z ociepleniem klimatu, dlatego dużo śmielej niż starsze pokolenia angażują się w ochronę planety. Callum Shaw/ Unsplash.com
Młodzież działająca na rzecz ekologii podchodzi do swojego aktywizmu kompleksowo. Nie tylko ogranicza plastik czy promuje komunikację zbiorową, ale coraz częściej przygląda się temu, co ma na talerzu i co podawane jest na szkolnych stołówkach. Postawa ta wynika ze zrozumienia, jak to, co jemy, wpływa na naszą planetę. Z raportu NPD Group wynika, że pokolenie Z i milenialsi będą niemal w całości odpowiedzialne za wzrost alternatyw mlecznych i mięsnych do 2024 roku. Jak wskazują młodzi, jest to związane z ich troską o klimat i potrzebą aktywnego działania.

Jak się okazuje, nasze wybory żywieniowe mają ogromny wpływ nie tylko na nasze samopoczucie, ale w równym stopniu na kondycję środowiska. Badanie McKinsey Insights z 2022 r. pokazuje, że obecnie 73 proc. przedstawicieli pokolenia Z uważa, że ich pokolenie jest najbardziej zaniepokojone wpływem tego, co jemy, na środowisko.

Starsze osoby rozumieją realia zachodzących obecnie zmian klimatycznych, ale dla nich potrzeba zmian nie jest tak pilna i dlatego nie są skłonne dokonywać wyborów wyłącznie w oparciu o środowisko. A ponieważ zmiana sposobu odżywiania się jest fundamentalną zmianą stylu życia i światopoglądu, niechętnie rezygnują z niedzielnego kotleta.

Dieta dla planety

Choć dzień bez mięsa, który obchodzimy 20 marca, został zainicjowany w 1985 roku, to weganizm i wegetarianizm nigdy nie były tak popularne, jak w ostatnich latach. To wszystko za sprawą pokolenia Z, wśród którego ograniczanie spożycia produktów odzwierzęcych jest znacznie bardziej rozpowszechnione niż w pozostałych grupach wiekowych.

– Myślę, że młodzi są bardziej świadomi zagrożeń, jakie powoduje produkcja żywności odzwierzęcej i są otwarci na zmianę nawyków żywieniowych. Wybierając produkty pochodzące z rolnictwa ekologicznego i roślinne, wspieramy sposób gospodarowania, który jest najbardziej prośrodowiskową metodą produkcji rolnej – mówi Michał Grząbel, uczeń Technikum Gastronomicznego nr 11 w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Odona Bujwida w Krakowie.

Młodzież z projektu Kuchnia dla Klimatu w ramach warsztatów dla rówieśników objaśnia zależności pomiędzy zmianą klimatu a aktualnym modelem produkcji żywności. Uczestnicy olimpiady wskazują, że najlepiej wybierać:

  • produkty o możliwie niskim śladzie węglowym,
  • ograniczać spożywanie produktów odzwierzęcych,
  • zastępować je lokalnymi, sezonowymi warzywami i owocami, co pozwoliłoby zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych.

Młodzież zauważa wzrost zainteresowania dietą roślinną wśród rówieśników. – Wegetarianizm nie dotyczy już pojedynczych jednostek. W jego popularyzacji dużą rolę odgrywają social media, które są nieodłączną częścią życia naszych kolegów i koleżanek – mówi Tomasz Wróblewski, lider projektu (nie)zmarnowani, I Liceum Ogólnokształcące im. Jarosława Dąbrowskiego w Tomaszowie Mazowieckim.

Jego zespół zajmuje się wszelkimi rodzajami marnowania zasobów, w tym żywienia, co uważają za duży problem społeczny. Tłumaczą także, że do produkcji i transportu żywności potrzebujemy określonej ilości wody i energii. Wyrzucając jedzenie, marnujemy te zasoby. Dodatkowo produkujemy dużą ilość odpadów, a sytuacja planety nie pozwala na taką niegospodarność.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Chińskie "superkrowy" zmienią oblicze rolnictwa?

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

p
pan Szczota
Artykuł pełen ideologicznych bredni pseudoekologicznych. Propaganda sorosoidów zblatowanych z wielkimi korporacjami, które chcą wykończyć konkurencję ze strony niezależnych rolników. Chą jeść robaki, to niech jedzą - ale niech nie zmuszają do tego innych. A rzekomy wpływ emisji CO2 na cieplenie klimatu to tylko hipoteza - święcie w nią wierzy większość klimatologów, ale przeczą jej dane geologiczne z minionych epok. Nasza wiedza na temat przyczyn zmian klimatycznych jest praktycznie zerowa, a propagandzie ekologistycznej nadają ton hipotezy, które w danym momencie są modne. Najpierw straszono nową epoką lodowcową, potem dziurą ozonową, globalnym ociepleniem, a teraz mówi się o "gwałtownych zjawiskach pogodowych". Szkoda, że również ten portal propaguje takie nowomodne bzdety.
Wróć na strefaagro.pl Strefa Agro
Dodaj ogłoszenie