Spis treści
Drewniane akcesoria kuchenne – co z nimi zrobić przed pierwszym użyciem? Impregnacja to podstawa
Zanim zaczniemy wykorzystywać do smażenia czy gotowania nowo nabytą drewnianą łyżkę czy łopatkę, powinniśmy ją zaimpregnować. Dzięki odpowiedniej konserwacji nasze kuchenne akcesoria dłużej nam posłużą.
Do impregnacji drewnianych przyborów kuchennych najlepiej wykorzystać m.in.:
- delikatny ocet jabłkowy – najlepiej namoczyć je w nim na ok. 6-8 godzin, a następnie dokładnie odsączyć i wytrzeć do sucha za pomocą papierowego ręcznika. Ocet sprawi, że kuchenne akcesoria nie będą chłonąć zapachu aromatycznych potraw i drewno szybko nie straci swojego naturalnego koloru;
- niezawodna oliwa z oliwek lub olej roślinny – wystarczy wetrzeć tłuszcz w drewnianą powierzchnię akcesoriów kuchennych za pomocą miękkiej szmatki lub wacika kosmetycznego i pozostawić do wyschnięcia na ściereczce lub papierowym ręczniku. Gdy olej rzepakowy czy oliwa się wchłonie, warto nałożyć na drewno kolejną cienką warstwę tłuszczu. Taka impregnacja nowych łyżek czy łopatek kuchennych sprawi, że akcesoria dłużej zachowają nienaganny wygląd, nie będą się szybko przebarwiać oraz wchłaniać intensywnych zapachów.
Pamiętaj, że impregnację akcesoriów kuchennych z drewna warto wykonywać cyklicznie, najlepiej co 3-4 tygodnie
Drewniane łyżki, łopatki i widelce: jak o nie zadbać na co dzień?
Kilka kluczowych zasad pielęgnacji drewnianych akcesoriów kuchennych:
- Drewniane łyżki, widelce czy łopatki powinniśmy czyścić od razu po każdym ich użyciu. Najpierw należy usunąć z nich resztki jedzenia, a następnie umyć je dokładnie ręcznie za pomocą gąbki do naczyń nasączonej ciepłą wodą z dodatkiem kilku kropli płynu do naczyń.
- Nigdy nie powinniśmy wkładać kuchennych akcesoriów z drewna do zmywarki. Wysoka temperatura i długi kontakt z wodą sprawią, że materiał z którego są wykonane, popęka i się odbarwi.
- Nie umieszczajmy wilgotnych gadżetów tuż po ich umyciu w szufladzie, najpierw dokładnie je wysuszmy.
- Jeśli powierzchnia drewnianych akcesoriów kuchennych intensywnie pachnie, to po ich standardowym umyciu można je natrzeć sokiem wyciśniętym z cytryny lub bezpośrednio cytrynowym miąższem, trzymając w dłoni połówkę owocu. Po kilkunastu minutach dokładnie płuczemy akcesorium, a następnie wycieramy je do sucha i gotowe. Po intensywnym zapachu nie powinno być śladu.
- Trudne zabrudzenia na powierzchni drewnianych łopatek czy łyżek usuniemy bez problemu za pomocą sody oczyszczonej. Wystarczy dobrze wymieszać w butelce z atomizerem 1 łyżeczkę sody i 200 ml wody. Następnie spryskujemy uzyskanym preparatem zabrudzoną powierzchnię, a po kilkunastu minutach płuczemy wodą, wycieramy do sucha i gotowe.
Promocje na wyjątkowe sztućce Duka
Najem krótkoterminowy - czy zmienią się zasady?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?