1/12
Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40...
fot. pixabay

Drób czy wieprzowina? Co ma mniej kalorii? Fakty i mity na temat mięsa

Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny (tzw. spożycie bilansowe) według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Związek Polskie Mięso postanowił rozprawić się z mitami na temat najczęściej przez nas wybieranych mięs, czyli drobiu i wieprzowiny.

Poznajcie fakty i mity na temat mięsa --->>>

Związek Polskie Mięso prowadzi II edycję ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje". Głównym celem projektu jest popularyzacja najnowszej wiedzy o walorach mięsa drobiowego i wieprzowego. Elementem kampanii jest również prezentacja faktów i mitów dotyczących spożywania mięsa. Ekspertem kampanii została prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka (SGGW), a rolę ambasadorów akcji powierzono dietetyczce Agacie Dąbrowskiej oraz kucharzowi i dziennikarzowi kulinarnemu, Tomaszowi Jakubiakowi.

2/12
Mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak...

Wieprzowina ma więcej kalorii niż inne gatunki mięsa - MIT

Mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak wołowina, drób czy mięso z królika. Najchudsze części, czyli np. szynka, pod względem kaloryczności mogą konkurować nawet z produktami roślinnymi. Przykładowo 100 g szynki wieprzowej ma jedynie 118 kcal, a 100 g pasztetu z fasoli aż 260 kcal.

3/12
Drób charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską...

Mięso drobiowe jest niskokaloryczne - FAKT

Drób charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczów nasyconych, dzięki czemu jest niskokaloryczny. Jest również lekkostrawny i łatwo przyswajalny, co sprawia, że znajduje zastosowanie w diecie nawet bardzo małych dzieci i rekonwalescentów.

4/12
Żelazo z mięsa wchłania się lepiej (aż w 50%), ponieważ jest...

Żelazo z mięsa wieprzowego jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych - FAKT

Żelazo z mięsa wchłania się lepiej (aż w 50%), ponieważ jest żelazem hemowym. Natomiast żelazo pochodzące z produktów roślinnych jest przyswajane tylko w 1–8%. Oznacza to, że jeden kotlet wieprzowy z karkówki dostarcza organizmowi tyle samo żelaza, co 30 kg szpinaku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

Trwa rozpaczliwa walka polskich sadowników! Jeśli przegrają, nie będzie owoców

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Drzewa owocowe kwitną szybciej. Czy przymrozki mogą im jeszcze zaszkodzić?

Zobacz również

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Ten ciągnik obrabia ziemię bez kierowcy. To pierwsza taka maszyna w Polsce

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór

Andrzej z Plutycz zdradza plany na przyszłość. Na polu pojawił się prawdziwy potwór