1/12
Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40...
fot. pixabay

Drób czy wieprzowina? Co ma mniej kalorii? Fakty i mity na temat mięsa

Statystyczny Polak w 2018 roku zjadł około 27 kg drobiu i 40 kg wieprzowiny (tzw. spożycie bilansowe) według danych Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Związek Polskie Mięso postanowił rozprawić się z mitami na temat najczęściej przez nas wybieranych mięs, czyli drobiu i wieprzowiny.

Poznajcie fakty i mity na temat mięsa --->>>

Związek Polskie Mięso prowadzi II edycję ogólnopolskiej kampanii informacyjnej „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje". Głównym celem projektu jest popularyzacja najnowszej wiedzy o walorach mięsa drobiowego i wieprzowego. Elementem kampanii jest również prezentacja faktów i mitów dotyczących spożywania mięsa. Ekspertem kampanii została prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka (SGGW), a rolę ambasadorów akcji powierzono dietetyczce Agacie Dąbrowskiej oraz kucharzowi i dziennikarzowi kulinarnemu, Tomaszowi Jakubiakowi.

2/12
Mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak...

Wieprzowina ma więcej kalorii niż inne gatunki mięsa - MIT

Mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak wołowina, drób czy mięso z królika. Najchudsze części, czyli np. szynka, pod względem kaloryczności mogą konkurować nawet z produktami roślinnymi. Przykładowo 100 g szynki wieprzowej ma jedynie 118 kcal, a 100 g pasztetu z fasoli aż 260 kcal.

3/12
Drób charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską...

Mięso drobiowe jest niskokaloryczne - FAKT

Drób charakteryzuje się wysoką zawartością białka i niską zawartością tłuszczów nasyconych, dzięki czemu jest niskokaloryczny. Jest również lekkostrawny i łatwo przyswajalny, co sprawia, że znajduje zastosowanie w diecie nawet bardzo małych dzieci i rekonwalescentów.

4/12
Żelazo z mięsa wchłania się lepiej (aż w 50%), ponieważ jest...

Żelazo z mięsa wieprzowego jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych - FAKT

Żelazo z mięsa wchłania się lepiej (aż w 50%), ponieważ jest żelazem hemowym. Natomiast żelazo pochodzące z produktów roślinnych jest przyswajane tylko w 1–8%. Oznacza to, że jeden kotlet wieprzowy z karkówki dostarcza organizmowi tyle samo żelaza, co 30 kg szpinaku.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Zarobisz przy zbiorze szparagów, truskawek, pieczarek. Płacą do 9 tys. zł

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Ile kosztują sadzonki truskawek? Pora sadzić

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?

Zobacz również

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Rolnik z Kujaw w pożarze stracił sprzęt. To było podpalenie - potrzebna pomoc

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?

Kiedy posiać cukinię i patisona na rozsady lub do gruntu?